Hовини

Процес підготовки здобувачів вищої освіти за освітньою програмою 052 Політологія у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького багатоаспектним та інноваційним, поєднуючим теоретичну підготовку з формуванням практичних навичок майбутнього фаху.

Важливе місце в освітньому процесі посідає Проєкт «Марафон зустрічей зі стейкхолдерами», метою якого є сприяння розумінню студентами-політологами політичних відносин між державними та суспільними інститутами на місцевому, національному та глобальному рівні. Саме тому, учасники Марафону - народні депутати України, депутати місцевих рад, державні службовці, представники органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства, що розкривають багатосторонні аспекти своєї професійної діяльності.

Цьогоріч до участі у Проєкті запрошено представника роботодавців (стейкхолдерів) Семена Радченка, депутата Черкаської обласної ради.Напередодні Семен Володимирович поспілкувався з директоркою Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Наталією Земзюліною та гарантом освітньої програми «Політологія» Олександрою Дем’яненко. Наталія Іванівна розповіла гостю про Навчально-науковий інститут, його структуру, історію та трансформацію упродовж 102 років існування закладу вищої освіти, а також про освітні програми, за якими готують фахівців в ННІ. Зустріч зі студентами-політологами відбулася у форматі лекції, темою якої стало політичне лідерство та сучасні виклики. У своїй лекції Семен Володимирович акцентував увагу на питаннях сутності лідерства, різних підходах до його тлумачення, а також окремо зупинився на характеристиці політичного лідерства та його особливостях. З точки зору історії політичної думки дискутував депутат зі студентами про принципи політичного лідерства та співвідношення цілей та засобів, які використовуються для їх досягнення. Безумовно, спілкування передбачало й запитання від слухачів та відповіді спікера на них. Йшлося не лише про політичну теорію, а й про особистий досвід у місцевій політиці. Студенти-політологи 1 і 4 курсів охоче долучилися до участі у заході, адже це унікальна можливість почути з перших вуст про індивідуальний шлях до самореалізації у сфері публічної політики конкретної особистості.

Семен Володимирович поділився зі слухачами спогадами з власного студентського життя, зокрема про роки навчання за спеціальністю «Державна служба» у Черкаському національному університеті, а також досвідом роботи в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Багато запитань від студентів стосувалися також досвіду участі у виборчих кампаніях, у яких Семен Володимирович брав активну участь.

- Я з великим задоволенням спілкуюся з молоддю, адже вважаю, що саме у процесі навчання важливо отримати знання як в аудиторії з викладачем, так і спілкуватися з людьми, які пройшли певний життєвий шлях та досягли успіху у тій чи іншій сфері, особливо, коли саме в цій сфері студент чи студентка бачить себе у майбутньому. Практичний досвід інших мотивує до навчання, дає можливість поглянути за межі власного досвіду та спонукає поміркувати, подумати над власною стратегією розвитку особистості та самореалізації. Готовий взяти до себе на практику найбільш мотивованих студентів-політологів, щоб сприяти набуттю практичних навичок у професії - резюмував після зустрічі Семен Радченко.

- Зустріч у невимушеному і відкритому форматі була дуже цікавою, адже з Семеном Володимировичем ми мали нагоду обговорити важливі питання політичного та політологічного характеру, отримали практичні поради щодо політичної участі та пошуку свого місця у професії. Мені особисто було дуже цікаво дізнатися про волонтерські проєкти, у яких наш спікер брав і продовжує брати участь. Хотілося б, щоб зустрічі такого формату проводилися частіше, адже вони дозволяють почути про реальний досвід людей, які мають певні досягнення в житті, - ділиться враженнями студент 1 курсу спеціальності «Політологія» Олег Беседін.

- Для мене як уже практично випускниці спеціальності, було важливим почути про досвід державної служби, служби в органах місцевого самоврядування та практичну користь тих знань, які пан Радченко здобув, навчаючись у нашому університеті. Приємно також було, що на всі запитання він відповідав щиро і без пафосу - зазначила Аделіна Шонія, студентка 4 курсу.

На думку гаранта освітньої програми Олександри Дем’яненко, такі зустрічі для майбутніх політологів і саме таке, неформальне, спілкування сприяють зростанню позитивного іміджу спеціальності, формують у студентів політичну культуру і політичну поведінку, а також навички аналізу взаємодії політичних акторів та інститутів влади.