Hовини

У п’ятницю, 28 серпня 2020 р. об 11.00 відбулися збори трудового колективу навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії.

Перед присутніми на зборах виступив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Володимирович Черевко. Він привітав трудовий колектив з початком нового навчального року та побажав усім присутнім наснаги й успіхів у новому навчальному році та висловив впевненість, що згуртований колектив й надалі плідно працюватиме над підвищенням конкурентоспроможності навчального закладу та виведення його до вершин рейтингів українських вишів.

Також разом з доцентом, кандидатом наук з фізичного виховання і спорту, заслуженим тренером України, відмінником освіти, головою Первинної профспілкової організації Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анатолієм Івановичем Стеценком та всім колективом ННІ він привітав ювілярів інституту з днем народження.

Урочисто колеги поздоровили з ювілеями доцентку, кандидатку історичних наук, доцентку кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки, заступницю директора з виховної роботи Олену Вікторівну Сухушину та доцента, кандидата історичних наук, доцента кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Овчаренка Олександра Ілліча та побажали здоров'я, наснаги, творчих та наукових здобутків, миру та добробуту в родинах.

 

Професорка, докторка історичних наук, директорка інституту Наталка Іванівна Земзюліна, виступила із доповіддю «Про план роботи ННІ на 2020–2021 навчальний рік». Вона розповіла про перспективи розвитку інституту в новому навчальному році, потребу впровадження наукових інновацій у навчальний процес.

Одне із питань доповіді директорки було присвячено активній діяльності аспірантури в ННІ. Наталка Іванівна підкреслила, що в цьому році акредитовані спеціальності 014 Середня освіта –  Історія, 032 Історія та археологія і 7 осіб поповнять лави науковців-дослідників. Приємно, що маємо 2 місця держзамовлення.

Також вона відзначила, що серед здобувачів і діючі військові, і дослідники які на громадських засадах, працюють в царині пошуку зниклих військових як періоду Другої світової, так і сучасного періоду російсько-української війни, і наші магістри, які протягом навчання в університеті займались науковими розвідками. Теми досліджень у більшості, є міждисциплінарними і стосуються, як регіональної історії (збереження пам’яток археології на Черкащині), міждержавних відносин (україно-польські, україно-шведські відносини) соціально-політичної, персональної історії та інших актуальних напрямків вітчизняної науки.

Директорка привітала потяг до науки здобувачів, побажала здоров’я і натхнення, а студентів і молодих науковців запросила активніше долучитись до роботи Наукового товариства аспірантів та студентів ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. Чергове засідання якого заплановано на 12 жовтня і буде присвячене 100 річчю університету.

Висловила щиру вдячність колективу за наполегливу, самовіддану і плідну співпрацю, за довіру, підтримку і взаєморозуміння.

 

Професорка, докторка фізико-математичних наук, начальник навчально-методичного відділу ЧНУ Тетяна Василівна Запорожець  виступила перед колективом ННІ з доповіддю: «Про організацію вибору навчальних дисциплін на 2020–2021 навчальний рік у ЧНУ».

Вона наголосила, що з 2020–2021 навчального року ми реалізуємо можливість обирати студентами вибіркові навчальні дисципліни на рівні університету (коригування проведено згідно з наказом від 12.08.19 № 528-н «Про коригування навчальних планів у 2019–2020 навчальному році»). Для студентів 2 і 3 курсів ОС бакалавр до навчальних планів введено чотири трьох-кредитні міжгалузеві навчальні дисципліни. Це є обов’язковою умовою в критеріях структури і  змісту освітньої програми: «здобувач повинен мати змогу обрати будь-яку дисципліну, що запропонована викладачами, кафедрами чи структурними підрозділами незалежно від спеціальності і підрозділу, в якому навчається здобувач». Підкреслила, наскільки важливо щоб процедура вибору була зрозумілою і зручною.

Тетяна Василівна також подякувала викладачам інституту, що активно підключилися до цієї роботи. Колектив запропонував цілу низку курсів для вибору та розробив робочі навчальні плани дисциплін (так званий силабус) в електронному форматі.  

 

У своїй доповіді доцентка, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин, заступниця директора з навчально-методичної роботи Світлана Іванівна Гальченко головну увагу приділила питанням організації навчального процесу в першому семестрі 2020–2021 навчального року. Вона подякувала професорсько-викладацькому складу за злагоджену роботу під час карантину та якісну підготовку студентів за допомогою онлайн технологій в цей час. Також нею були роз'яснено протиепідемічні заходи, які діятимуть в інституті у новому навчальному році.

 

Доцентка, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин, заступниця директора з наукової роботи Тетяна Вадимівна Терещенко у своєму виступі проаналізувала основні аспекти наукової діяльності інституту та досягнуті показники (дані про тематику та обсяги НДР; дані про виконання досліджень; публікаційну активність науковців інституту в науково-метричних базах даних тощо).