Hовини

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького готуються до початку навчального року.

Про те, як відбуватиметься навчання з урахуванням карантинних норм і вимог, розповідає перший проректор Василь Мойсієнко.

— За якою формою навчатимуться студенти ЧНУ з першого вересня? Дистанційною чи стаціонарною?

— Освітній процес у Черкаському національному у 2020/21 навчальному році розпочнеться відповідно до освітнього законодавства з урахуванням вимог та обмежень, обумовлених карантином та посиленими протиепідемічними заходами у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19. Студенти 2-4 курсів розпочнуть навчальний рік з 1 вересня, а студенти, які зараховані до університету у 2020 році, розпочнуть навчання з 15 вересня. Враховуючи, що на території Черкаської області встановлено «зелений» рівень епідемічної небезпеки, освітній процес буде проводитися переважно у стаціонарному режимі з дотриманням встановлених карантинних обмежень. Частина лекційних занять буде проведена в дистанційному режимі.

— Як зміниться тривалість пар?

— Тривалість пар залишається незмінною. Планується запровадити повноцінне двозмінне навчання, аби забезпечити соціальне дистанціювання між здобувачами освіти з різних навчально-наукових інститутів/факультетів. Також планується встановити чотири режими початку навчальних занять.

— Що потрібно облаштувати в університеті для безпечного навчання студентів в умовах пандемії? 

— У ЧНУ імені Богдана Хмельницького з моменту запровадження протиепідемічних заходів здійснено необхідні кроки для забезпечення маскового режиму, температурного скринінгу, соціального дистанціювання, оброблення рук антисептичними засобами, посиленої санітарної обробки приміщень і поверхонь. При підготовці матеріально-технічної бази до початку освітнього процесу враховано Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину.

— Яким чином у ЧНУ організований масковий режим?

— Допуск студентів до навчання та персоналу до роботи здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту (захисної маски або респіратора) після проведення термометрії безконтактним термометром. Студенти між навчальними аудиторіями пересуватимуться в захисних масках.

— Чи працюватиме столова в університеті? Як там дотримуватимуться заходів безпеки?

— Харчування студентів здійснюватиметься у п’яти студентських кафе відповідно до визначеного графіка, з дотриманням відстані між столами не менше, ніж 1,5 метра, та при розміщенні за столом не більше 4-х осіб. Усі працівники студентських кафе забезпечені засобами індивідуального захисту, одноразовими рукавичками. При організації харчування забезпечені умови для дотримання студентами правил особистої гігієни (рукомийники, рідке мило, антисептичні засоби).

— У чому полягає підготовка ЧНУ до другої хвилі спалаху вірусу?

— У Черкаському національному розроблено план протиепідемічних заходів у випадку встановлення «помаранчевого» чи «червоного» рівня епідемічної небезпеки. У такому випадку освітній процес буде здійснюватись у змішаному чи дистанційному форматі. Для цього студентам та викладачам університету запропоновано декілька інструментів (Moodle, ClassRoom та Hangouts Meet, Zoom тощо). Нині в університеті вдосконалюється онлайн викладання у таких напрямках: розробка технологічного навчального середовища; технічна та академічна підтримка студентів, які навчаються онлайн; організація студентських служб для дистанційного навчання тощо.

— Як «друга хвиля» вплине на вартість навчання для студентів?

— Використання змішаної форми освітнього процесу не передбачає зменшення вартості освітніх послуг, оскільки вони надаються здобувачам вищої освіти в повному обсязі.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького