- Деталі
- Автор: Олена Абразумова
- Опубліковано: 13 листопада 2017
9 листопада 2017 р. доктор історичних наук, професор Анатолій Юзефович Чабан презентував монографію «Щедрий стіл Середньої Наддніпрянщини» (Черкаси. «Вертикаль». 2017. 320 стор.). У своїй новій книжці автор розповів про історію Середньої Наддніпрянщини та особливості харчування на цих теренах в історичній перспективі. Професор докладно описує кухню часів Трипілля, Давньої Руси, козацтва, аж до сучасності. У монографії подано й цікаві описи бенкетних традицій за книгами Ґійома де Боплана, Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Миколи Маркевича, Івана Нечуя-Левицького, Михайла Старицького, Агатангела Кримського. Окремі розділи видання присвячені обладнанню кухні, кухонному інвентарю, продуктам для приготування страв. Розділ «Страви народного обрядового календаря» розповідає про символічне значення окремих страв. Інформативно насиченим є й розділ «Страви забуті або маловживані».
Презентація викликала жвавий інтерес як наукового товариства, так і студентської молоді.
Анатолій Юзефович закликав берегти історичні традиції Подніпров’я та сприяти поширенню повсякденної української культури, зокрема кухні, одягу, пісень у сучасному світі.