Hовини

До нового інформаційно-просвітницького міжпрограмного проєкту «Будете знати!» від «Українського радіо» Черкаси долучився завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор історичних наук, професор Віталій Масненко. Він розповів про роль Черкащини в українській історії.

— Для нас важливо було показати, що Черкащина, як регіон у центрі України, відігравала дуже важливу роль в українській історії, в українському націогенезі, етногенезі. Ми говорили про місця сили. Дуже багато речей, які були забуті, можливо, їх свідомо за радянського часу чи за імперського російського часу намагалися нівелювати, показати, що вони не мають стосунку до України, відігравали різну функцію навіть в українській історії, — коментує Віталій Масненко. — І сьогоднішній наш період дуже непростий, коли відбувається процес кристалізації української нації в умовах російської агресії. Ми так само тут бачимо цей потенціал, великий потенціал Черкащини, як консолідаційний момент для українців, які борються за власну незалежність, за власну свободу, за збереження власної ідентичності.

З 23 вересня кілька разів на тиждень, у будні, орієнтовно о 12:55 і 17:45 епізоди проєкту транслюються на хвилях «Українського радіо» у Черкаській області.

Також проєкт можна слухати у плейлисті Національної мережі «Українського радіо» на SoundCloud. Загалом команда підготувала десять випусків, у яких розповість про археологічні дослідження та історичні об’єкти Черкащини.

Джерело: «Суспільне мовлення»
Джерело: 
cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького