Hовини

Науковці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяли участь у XVII Українсько-польських зустрічах, які вже 17 років поспіль відбуваються в Яремче.

Цьогорічні зустрічі відбулися під гаслом «25 років у НАТО - 20 років у ЄС: досвід Польщі, уроки для України».

Незмінні організатори заходу - Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Студіум Східної Європи Варшавського університету та Фундація «Свобода та демократія».

Цьогоріч на конференції зібралося близько ста осіб з України та Польщі - науковців, дипломатів, політиків, журналістів, громадських діячів, що досліджують українсько-польські взаємини.

На зустрічі були присутні також президент Республіки Польща (1995-2005) Александер Кваснєвський та ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін.

ЧНУ на заході представляли вчені Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії проф., д.і.н. Євген Сінкевич та проф., д.і.н. Ольга Морозова.

У минулому році досвідом співпраці з польськими колегами поділився на форумі проректор з наукової роботи Олександр Спрягайло.

Традиційно зустріч відкрили: ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда і директор Східної школи Варшавського університету Ян Маліцький,

Робота відбувалась у семи секціях, які проходили у пленарному режимі. Тому учасники могли взяти участь в усіх засіданнях секцій, на яких обговорювалися наступні теми: Європейські та євроатлантичні проєкти у відповідь на російську агресію; Політичні реформи та вступ до ЄС і НАТО: досвід Польщі, висновки для України; Помаранчева революція як переломний момент у внутрішній та зовнішній політиці незалежної України; Агресія Росії та війна в Україні: досвід і висновки для Польщі та регіону; Як формувати польсько-українські відносини нині та в майбутньому; Українсько-польське транскордонне співробітництво: досвід та перспективи; Освіта і суспільне життя поляків в Україні в умовах російської агресії.

Проф. Ольга Морозова виголосила доповідь «Освіта і суспільне життя поляків в Україні в умовах російської агресії. Учена наголосила, що польська меншина з давніх часів відіграє значну роль у розвитку українського суспільства.

Захід не лише виявився платформою для наукових дискусій щодо актуальних питань міжнародної безпеки та українсько-польських відносин, але й став підґрунтям для нових міжнародних проєктів, налагодження нових міжособистісних контактів, академічних обмінів між студентами та науковцями двох країн тощо.

Цьогоріч окрім колишніх послів Республіки Польща в Україні на зустрічах були присутні ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін. Завдяки відеозв'язку цікаву дискусію з учасниками провів Президент РП Александр Квашнєвський.

Такі зустрічі сприяють новим міжнародним проєктам, міжособистісним контактам, реальним академічним обмінам між науковцями двох країн.

Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького