Hовини

Завершальним заходом тижня Республіки Польща в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького (з 11 квітня 2024 року) 18 квітня стала урочиста академія «Питання українсько-польської співпраці в контексті війни Росії проти України».

Модератор заходу — кандидатка історичних наук, завідувачка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин, доцентка Вікторія Кірєєва.

Активну участь у дискусії взяли з української сторони науково-педагогічні працівники та студенти навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії та навчально-наукового інституту іноземних мов. З польської сторони науково-педагогічні працівники та студенти Варшавського університету (Uniwersytet Warszawski) та Поморського університету в Слупську (Польща).

Надзвичайно корисним для українських студентів був виступ Ольги Гайдай — співробітниці Державного архіву у Пйотркові-Трибунальському (Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim) та Варшавського університету (Uniwersytet Warszawski), яка розповіла про актуальні можливості співпраці українців та поляків у рамах наукових програм, грантів та стипендій.

Виступ Олександра Красюка — студента 4 курсу спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» був присвячений українсько-польській безпековій стратегії в умовах російської агресії, студент наголосив на важливості розвитку подальшої взаємодії між країнами та долучення, до співпраці країн Балтії.

Студент секції історії України Варшавського університету (Uniwersytet Warszawski) Krzysztof Konstanciuk присвятив свою доповідь необхідності українцям і полякам разом протидіяти російській агресії, в тому числі в культурній та інтелектуальній сферах.

До дискусії активно долучилися студенти ННІ іноземних мов ЧНУ, які презентували українським і польським колегам відеофільм, присвячений спільному і відмінному в українській та польській культурах. Змістовним був виступ викладача польської мови, делегованого Національною агенцією академічних обмінів (NAWA), Міхала Ястжембського.

Загалом, учасники відеомосту Черкаси – Варшава – Слупськ «Безпекова стратегія очима молоді», обговорили важливі питання українсько-польської співпраці в умовах війни, важливість поваги до історії та культури одне одного.


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького