Hовини

За ініціативи Ольги Морозової, докторки історичних наук, професорки кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, запрошеної дослідниці кафедри архівістики, дидактики та історії історіографії Варшавського університету на базі навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії відбулася чергова урочиста академія на тему: «Євроінтеграційний та безпековий поступ Польщі та України».

Захід провели у межах тижня Республіки Польща в ЧНУ ім. Б. Хмельницького, який триває з 11 квітня.

Модерувала докторка історичних наук, директорка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталка Земзюліна.

Відкрив зібрання Василь Мойсієнко — кандидат історичних наук, перший проректор ЧНУ, співзасновник ГО «Центр європейської та євроатлантичної інтеграції». Він виступив із ґрунтовною доповіддю «Політико-правові аспекти співробітництва України і НАТО: витоки та сучасний стан». Василь Миколайович підкреслив актуальність і навіть необхідність звернення до цієї теми. По-перше, в штаб-квартирі НАТО підняли прапор Швеції — 32-ї країни-члена Альянсу, тобто процес розширення Альянсу триває. По-друге, велике занепокоєння в світі і дуже велику кількість коментарів викликала пропозиція президента Франції Еммануеля Макрона обговорити питання відправлення військових контингентів країн-членів НАТО в Україну. Це питання продовжує дискутуватись. По-третє, з боку рф постійно лунають погрози щодо ядерної зброї. Тож є гостра потреба у обговоренні в науковому середовищі України і Польщі актуальних питань: чому все це відбувається? Як це розцінювати? Що можна очікувати і що ще можна зробити до ювілейного (до 75-річчя створення Альянсу) саміту НАТО, який відбудеться в липні цього року у Вашингтоні?

Також зацікавленість учасників викликала доповідь професора Університету імені Адама Міцкевича в Познані Марека Міколайчика, присвячена євроінтеграційному поступу Польщі.

Пйотр Кжиковський — доктор Академії військового мистецтва у Варшаві, вищого військового навчального закладу Польщі, що тісно співпрацює з Організацією Північноатлантичного договору, — говорив про російсько-українську війну та проблеми національної безпеки для України та Польщі.

Про важливість співпраці польських та українських вчених на прикладі діяльності Державного архіву в Пйотркові-Трибунальському (Польща), розповів Томаш Матушака — доктор, директор Державного архіву у Пйотркові-Трибунальському.

Непідробний інтерес викликала доповідь докторки Варшавського університету  Ельжбети Квєчінської, присвячена взаємовідносинам українців і поляків на тему: «Чому поляки не хочуть повертати Львів? Юліуш Мєрошевський та паризька "Культура"».

Важливою для розуміння євроінтеграційного та безпекового поступу України та Польщі  була доповідь Сергія Пасічника — голови ГО «Академія стратегічних досліджень».

Завершив зустріч, підбив підсумки та поділився напрацюваннями Україно-польського наукового історичного центру Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Євген Сінкевич — професор Інституту історії Гуманітарно-Природничого Університету Яна Длугоша в Ченстохові(Польща), доктор історичних наук.


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького