Hовини

photo_5197350521030168987_x

Згідно плану тижня відкритих дверей,  26 лютого в змішаному форматі, відбулось засідання студентського наукового клубу “Актуальні питання Медієвістики”. До обговорення долучився і наш випускник Клочков Дмитро, який перебуває в лавах захисників Вітчизни.

Сучасна жінка – це рівноправний суб’єкт суспільства, як має рівні права з чоловіками. Але так було не завжди. До рівноправ’я був пройдений складний та тернистий шлях. Було розглянуто питання витоків дискримінації та проаналізовано шлях збільшення ролі жінки в Середньовіччі.

Дискусію було розпочато  з обговорення загального становища жінки VI ­– XI століть, де  роль жінки зводилась до ведення домашнього господарства.

Студентка курсу Марія Найдан звернула увагу на збільшення ролі жінки у період розквіту лицарства, коли особлива увага до жінки та бажання стати «дамою» лицаря стали одним з поштовхів до розвитку вишуканості та освіченості жінки. Для  більш яскравого уявлення було наведено і роман Томаса Майна Ріда «Біла рукавичка», у якому описується лицарська культура та особливості стосунків між лицарем та «прекрасною дамою».

Обговорюючи стандарти жіночої краси доби середньовіччя, не залишилися поза увагою питання косметики, практика фарбування волосся, а також  інші «лайфхаки краси», про які детально розповіла Олександра Явтушенко.

Окрему увагу студенти приділили історичним постатям Жані Дарк ( Назар Третяк) та Анні Ярославівні( Антон Добрівський), які мали різне походження,   історичні епохи,  але мали вагомий вплив на історичні події та процеси свого часу.

Дискусію підсумували загальним фото та обговоренням подальших планів на розвиток студентського клубу.