Hовини

«Репрезентації минулого в політиці й політичних ментальностях Іспанії та країн Латинської Америки – український вимір»

Викладачі і студенти Інституту 26 січня 2023 р. взяли участь  у  віртуальній дискусії Київської школи дипломатичних мистецтв «Репрезентації минулого в політиці й політичних ментальностях Іспанії та країн Латинської Америки – український вимір». Захід проходив в рамках проекту КШДМ «Протидія неправдивим викладам історії у міжнародній політиці й пропаганді». На зустрічі виступили президент Асоціації іспаністів України, завідувач кафедри філології Українського Католицького Університету Олександр Пронкевич та член Асоціації іспаністів України, директор програми Іберійських студій УКУ Богдан Чума. Вони згадали особливості політичного та культурного розвитку  країн Латинської Америки і США після Другої світової війни, історичну пам'ять в політичному житті, охарактеризували сучасні взаємовідносини всередині іспаномовного світу задля репрезентації минулого.

 Нероба Софія: «Нам, студентам-міжнародникам, характеристика і оцінка попередньої і сучасної історії країн Латинської Америки українськими вченими  вкрай необхідні. Зустріч була достатньо інформаційна, спікери приділили увагу гуманітарним знанням, розглядали питання з різних сторін, що потрібно українським експертам-міжнародникам для налагодження діалогу з суспільством та елітами в зазначеному культурному регіоні.

Сьогодні маркером кожної країни є відношення і рівень допомоги Україні у боротьбі проти агресії росії. Коли росія почала використовувати тактику терору проти об'єктів інфраструктури України, намагаючись занурити країну у темряву та холод, то першою на заклик про посилення протиповітряної оборони відреагувала Іспанія. Тоді було ухвалено перше рішення щодо надання Україні системи MIM-23 HAWK».

Кличко Єлизавета: «Найбільше мені запам’яталось із цієї конференції те, що саме Іспанія має одну з найбільш чисельних українських діаспор, дякуючи її гостинності та доброзичливості. На додаток, протягом війни передає нам великий пакет обладнання для ремонту електромережі і нещодавно Міністр оборони Іспанії підтвердила наміри надіслати танки Україні. Це є одні із найпривабливіших новин.

На жаль, в українському інформаційному просторі мало, що відомо про допомогу з боку країн Латинської Америки. На питання про допомогу цих країн відповіли Олександр Пронкевич та  Богдан Чума. Прикро те що,  допомога полягає тільки в співчутті. Вони позначили причини цього – слабка робота послів України, української діаспори в країнах Латинської Америки і значний російськомовний контент в цьому регіоні, український – майже відсутній.

Вважаємо, подібні заходи сприяють кращому засвоєнню нами історії зарубіжних країн, розвивають критичне мислення та  налаштовують на продовження вивчення історії міжнародних відносин».

Студентки 2В Нероба Софія, Клочко Єлизавета