Hовини

24 вересня 2021 року відбулася пілотна сесія проєкту філософської кав’ярні у Черкасах.

У межах роботи Центру філософсько-теологічних досліджень та когнітивної риторики кафедри філософії та релігієзнавства здійснено першу в історії міста спробу апробації формату філософської кав’ярні. Цей формат репрезентації філософського знання, що генетично сходить до античного симпосію, був популяризований у Франції наприкінці ХХ ст. Марком Соте (Marc Sautet). Сучасний лібертен та лібертаріанець Мішель Онфре (Michel Onfray) популяризував ідеї сучасного гедонізму, який став магістральною темою сесії. В Україні цей формат успішно реалізований в проекті cafephilo у Львові. Простір ресторану “Philosophy” (бул. Шевченка, 196) на цей вечір став філософською Агорою для всіх зацікавлених у тому.

Авторка ідеї та координаторка проєкту – Марія Боковня.

Тема сесії – «Гедонізм – приреченість чи свобода?». Спікер – Павло Кретов.

Після короткої презентації основних понять, історії питання та його модерної специфіки на обговорення було запропоновано ряд полемічних тез.

Щастя – задоволення потреб чи пошук насолоди? Відчуття, емоція чи переживання?

Якщо емоції є інструментом тваринної еволюції, то чи вільна людина в пошуках насолоди?

Деякі напрями сучасної нейрофілософії зводять людський вибір та прийняття рішень (нейроекономіка) до функціоналу механізмів електрохімії мозку (куб емоцій Левгейма). Чи вільна людина в своїх бажаннях насолоди чи щастя?

Інформаційно-комунікативні технології які змінили життєсвіт сучасної людини віртуалізують світ емоцій. Чи це новітня реальність, чи симуляція?

Чи можливо засобами розуму впливати на формування та перебіг емоцій?

Сучасний гедонізм це пошуки щастя чи форма індивідуального чи соціального ескапізму?

Як співвідноситься чуттєвий гедонізм і пошуки смислу життя?

Якщо когнітивний агент є заручником колообігу споживання (соціальні машини бажання, шизоаналіз, Ж. Дельоз) насолода реальна чи ілюзійна?

Чи є взаємосуперечливими етика як активне самообмеження та гедонізм як пасивне розчинення в насолоді? Чи мотивує гедонізм? Це процес чи результат?

В центрі уваги перебували екзистенційний, ідеологічний та соціальний аспекти феномену гедонізму в постметафізичному світі, а також практичні аспекти цих теоретичних конструкцій.

Автор ідеї та координатор проекту, Власники та персонал ресторану, спікер та всі учасники доклали зусиль, аби діалог відбувся. Гру в коттаб вирішили перенести на літні зустрічі, на відкритому повітрі.

До нових сесій! Заговоріть, щоб ми Вас побачили!

 

Джерело: http://philosophy.ck.ua/u-cherkasakh-vidbulasya-pilotna-sesiya-pr/