Hовини

Студенти та викладачі Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії 08 вересня 2021 року взяли участь у черговій зустрічі «Кіно та культурна дипломатія» у межах проєкту «Європейські цінності та культурна дипломатія». Проєкт здійснюється за підтримки Федерального міністерства закордонних справ на основі рішення Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина через Фонд Ганса Зайделя в Україні. Організатором є Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин та Представництво Фонду Ганса Зайделя в Україні.  Інформаційним партнером – Дирекція «Медіацентр» Державного підприємства «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв». Науковим партнером – Інститут історії України НАН України.

Координаторка заходу: Ірина Матяш – Голова Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, докторка історичних наук, професорка, провідна наукова співробітниця відділу історії міжнародних відносин і зовнішньої політики України Інституту історії України НАН України, кураторка проєкту «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі».

З вітальним словом до учасників зустрічі звернулися: Ольга Іванова – начальник відділу департаменту комунікацій та публічної дипломатії Міністерства закордонних справ України, Олена Максимова – заступник директора, координатор проектів Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні та Тетяна Філевська – креативна директорка Українського інституту.

Культурна дипломатія дає можливість донести світовій громадськості важливі питання нашої країни, мовою мистецтва та культури. Однією з найпоширеніших форм мистецтва в сучасному світі є кінематограф – жанр, що приваблює людей поза часом і територіями. Кіномистецтво, безумовно, сприяє покращенню дипломатичних відносин та популяризує імідж держави в світі. Це – витончений інструмент, «soft power» для реалізації національних інтересів. Він дає можливість і гідно протистояти інформаційним атакам країни-агресора, і спроможний показати справжню ідентичність та прагнення української нації іноземцям у доступному для сприйняття форматі. Про це говорили спікери проєкту: Владислав Берковський – виконавчий директор Українського культурного фонду, архівіст, джерелознавець, кандидат історичних наук та Євген Нищук – український актор, Народний артист України, Міністр культури України (27 лютого – 2 грудня 2014 р.; 14 квітня 2016 – 29 серпня 2019 рр.).

Краще усвідомити роль кіно в культурній дипломатії допомогло спілкування з творцями фільму «Український Ліван» – фільму-історії, який репрезентує майже 2000-літні зв’язки між Україною та Ліваном. Його представили Ігор Осташ – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ліванській Республіці та Андріана Біла – редакторка фільму «Український Ліван».

До розмови також долучилися Марія Москаленко – продюсерка фільму «Леся Українка. Узлісся», членкиня Української Кіноакадемії, співзасновниця фестивалю українського кіно в Тбілісі «Україна в фокусі» та Нана Джанелідзе – режисерка та співавторка фільму «Леся Українка. Узлісся», культурний діяч та екс-голова Кіноцентру Грузії. Вони представили  кінострічку – біографічну розповідь про долю найвідомішої української поетеси та письменниці Лесі Українки, що, безумовно, є чудовим, прямим способом популяризувати та глобально інтегрувати українську культуру та через твори мистецтва донести ключові меседжі сучасної України не лише Грузії, а і усьому світові.

Завдяки платформі Zoom до зустрічі підключилися понад 40 студентів з Національного університету «Острозька академія», Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Львівського національного університету імені Івана Франка,  Інституту гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка», Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, Київського державного університету імені Бориса Грінченка, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, Сухумського державного університету (Тбілісі, Грузія), Батумського державного університету імені Шота Руставелі (Батумі, Грузія), Державного університету Молдови, Міжнародного незалежного університету Молдови. Активно долучилися до дискусії наші студенти Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії –  Марія Викович та Ілля Опарін.

 

Тетяна Терещенко,

заступниця директора з наукової роботи