Hовини

29 квітня 2021 року в Навчально-науковому інституті міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулися засідання секції ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ ТА МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ та секції ІСТОРІЯ УКРАЇНИ ТА ЕТНОЛОГІЯ  XХІІІ Всеукраїнської студентської наукової конференції молодих учених «Актуальні проблеми природничих та гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених» «РОДЗИНКА ‒ 2021».

Роботу секції ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ ТА МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ очолив доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин, кандидат історичних наук, доцент Олександр Ілліч Овчаренко. Студенти представили свої доповіді на актуальні проблеми сучасної історичної науки.

Зокрема, Ангеліна Верещака доповідь на тему: «Утворення європейського співтовариства вугілля і сталі», Наталка Гоцман доповідь на тему: «Проголошення незалежності Словенією та Хорватією у 1991 р.: неминучість і засоби захисту», Дмитро Дем’яненко доповідь на тему: «Російська імперія в першій половині XIX століття: соціально-економічний розвиток», Юлія Дзюра доповідь на тему: «Образотворче мистецтво Веймарської республіки та третього рейху – розвиток та ідеологічний вплив», Денис Кравченко доповідь на тему: «Проголошення незалежності республіки Македонія 1991 рік», Яна Ляшенко доповідь на тему: «Промова У. Черчілля «М’язи миру» 5 березня 1946 року», Тарас Макаренко доповідь на тему: «Наукове-технічне відставання як чинник краху Радянського Союзу», Аліна Нєжинська доповідь на тему: «Серпневий путч 1991 р. та розпад СРСР», Анастасія Орел доповідь на тему: «Золотий некрополь у Варні», Олександр Сопілко доповідь на тему: «План Маршалла і його значення для країн Західної Європи», Іван Передрій доповідь на тему: «Війна в Боснії та Герцеговині в 19921995 і розпад Югославії», Ілля Опарін доповідь на тему: «Партизанські загони північного і південного В'єтнаму у війні 1959–1975 років».

Роботу секції ІСТОРІЯ УКРАЇНИ ТА ЕТНОЛОГІЯ очолив доцент кафедри історії України, кандидат історичних наук, доцент Андрій Іванович Касян. Зі змістовними доповідями на засіданні секції виступили: Максим Попов з доповіддю на тему: «Молюхів Бугор – визначна пам’ятка неоліту та енеоліту України», Віталіна Постоєнко з доповіддю на тему: «Українка, яка стала зіркою американського шоу-бізнесу», Аліна Романів з доповіддю на тему: «Історична специфіка козацького війська:  організація, військовий та соціальний аспекти, кристалізація моральних цінностей», Софія Руденко з доповіддю на тему: «Поховальний обряд культури карпатських курганів», Тетяна Цап з доповіддю на тему: «Скарби сім’ї Полуботків: міфічні та реальні», Катерина Чистякова з доповіддю на тему: «Політичні настрої українців напередодні Другої світової війни».

В ході обговорення доповідей між учасниками засідань секцій виникли жваві дискусії, були визначені подальші актуальні та перспективні напрямки наукових досліджень під час подальшого навчання в інституті.

За результатами підготовлених студентами-учасниками матеріалів керівники секцій відзначили високий рівень підготовки молодих дослідників.

Тож, попри вимушені карантинні обмеження, секційні засідання XХІІІ Всеукраїнської студентської наукової конференції молодих учених «Актуальні проблеми природничих та гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених» «РОДЗИНКА ‒ 2021», що відбулася в ННІ, продемонстрували високу активність студентів і неабиякий науковий потенціал майбутніх фахівців історичної галузі. Бажаємо нашим молодим науковцям успіху, творчого натхнення та професійного і особистісного розвитку!

 

Тетяна Терещенко, заступниця директора з наукової роботи