Hовини

Відкриття міжшкільних дебатних турнірів відбулося в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького 13 лютого.

Організувала захід у межах проєкту «Школа молодого дипломата» кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

Перший із серії турнірів відкрила завідувачка кафедри Світлана Гальченко:

— Ми розпочали проєкт «Школа молодого дипломата», аби допомогти учням зробити вибір щодо майбутньої професії, зацікавити можливостями, що надає наш інститут, представити спектр спеціальностей, за якими готують у нашому ННІ.

У дебатах взяли участь учні Черкаської спеціалізованої школи №17, Першої міської гімназії, Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8, Червонослобідських загальноосвітніх шкіл № 1 та № 2.

Для обговорення учасникам було запропоновано тему проєкту «Міжмор'я — як реальна альтернатива ЄС і Митного союзу для України». За правилами гри, одна з команд виступала за переваги вступу до проєкту, а інша їх заперечувала. Учасники обґрунтовували та відстоювали позицію однодумців.

Перше місце у дебатному турнірі отримали команди «Максимум» Черкаської спеціалізованої школи №17 та «Не для тебе мама квіточку ростила» Першої міської гімназії.

— Кожного року ми беремо участь у міських дебатних турнірах, до яких попередньо ретельно готуємося. Тому й займаємо перші та другі місця і на Всеукраїнських турнірах для юних істориків, філософів, правознавців, — пояснив учитель історії Першої міської гімназії Валерій Силенко.

Представники інших шкіл розділили між собою друге місце. Учасників нагородили дипломами та персональними подарунками. Сертифікати вручили й учителям. Також було змагання спікерів, у якому найкращі отримали додаткові презенти.

— Сьогодні я отримала новий досвід, покращила навички комунікації. У мене з'явився азарт, всупереч тому, що я не полюбляю дискутувати з людьми. Було б цікаво спробувати ще раз, — поділилася враженнями десятикласниця Вероніка Лавриненко із Червонослобідської загальноосвітньої школи I-III ступенів №1.

Світлана Гальченко підсумувала результати турніру:

— У житті головне не перемога, а участь. Запрошуємо вас долучитися до інших заходів в інституті. А це, окрім дебатів, — тижні відкритих дверей «Стань студентом ННІ міжнародних відносин, історії та філософії ЧНУ ім. Б. Хмельницького на один день», публічні лекції та семінари викладачів інституту.

Нагадуємо, під час весняних канікул «Школа молодого дипломата» планує провести дебатний турнір для школярів області.

Студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Оксана Сивоконь
Фото: працівник ВІЗГ ЧНУ Руслан Крижанівський
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького