Hовини

Делегація Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на чолі з ректором Олександром Черевком взяла участь у міжнародній конференції під назвою «Взаємодія з минулим. Активізм у сьогоденні» на базі Університету ім. Миколая Коперника в Торуні (Республіка Польща). 

Захід був організований за підтримки Польської національної агенції академічних обмінів (NAWA) та Міністра освіти та науки Республіки Польща у межах програми «Solidarity with Ukraine – European Universities».

Учасниками конференції були науковці таких навчальних закладів, як Університет ім. Миколая Коперника (м.Торунь, Польща), Університет ім. Тараса Шевченка (м. Київ, Україна), Університет ім. Богдана Хмельницького (м. Черкаси, Україна), Український католицький університет (м. Львів, Україна), Антверпенський університет  (м. Антверпен, Бельгія), Рієцький університет (м. Рієк, Хорватія), Маастрихтський університет (м. Маастрихт, Голландія), Ессекський університет (м. Ессекс, Великобританія), Оксфордський університет (м. Оксфорд, Великобританія), Університет Східної Фінляндії (м. Куопіо, Фінляндія).

Візит науковців ЧНУ ім. Б. Хмельницького відбувся у розвиток співпраці з УМК, зокрема з Факультетом історичних наук. Історики з ННІ міжнародних відносин, історії та філософії протягом багатьох років підтримують наукові контакти зі своїми польськими колегами, розробляють спільні проєкти, проходять стажування на базі УМК, організовують спільні заходи, до яких долучають студентів з обох інституцій.

Торік ректори УМК та ЧНУ підписали угоду, яка активізувала співпрацю між університетами.

Протягом цьогорічного візиту професори Олександр Черевко, Ольга Морозова, Євгеній Сінкевич порушили питання функціонування та навчання істориків під час війни.

Олександр Черевко виголосив доповідь «Історична складова архівознавства як важливий інструмент розуміння сьогодення», а Ольга Морозова розповідала про особливості підготовки істориків під час війни на прикладі ЧНУ ім. Богдана Хмельницького.

Підсумком візиту стала зустріч Олександра Черевка з ректором Університету ім. Миколая Коперника, професором Анджеєм Третинем. Очільники закладів оновили договір про співпрацю та домовилися про продовження співпраці.

Черкаська делегація поспілкувалася з деканом Факультету історичних наук УМК професором Вальдемаром Розинковським, продеканом професором Інгою Глушек та заступником директора Інституту історії та архівістики УМК професором Мацеєм Кротофілем.

— Разом із професорами Черкаського національного університету Євгеном Сінкевичем та Ольгою Морозовою плідно попрацювали в Університеті ім. Миколая Коперника в Торуні.

Захід зібрав науковців і з Польщі, України, Бельгії, Хорватії, Голландії, Великобританії, Фінляндії.  Добре, що тема України звучить на міжнародному рівні, і науковці відіграють у цьому важливу роль.

Польських істориків цікавить питання функціонування та навчання істориків під час війни та необхідності збереження національної спадщини, зокрема ролі архівів та архівознавчих студій для розуміння сучасних подій. Саме про це йшлося у моїй доповіді.  У межах робочого візиту оновили договір про співпрацю з ректором Університету ім. Миколая Коперника Анджеєм Третинем. Домовилися про подальші проєкти, зокрема, узгодили нові напрями співпраці за програмами NAVA i Erasmus +.

Дякуємо нашим партнерам за теплий прийом та готовність надалі розвивати відносини! — підсумував Олександр Черевко.

 


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького