Hовини

У межах тижня Республіки Польща в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького пройшла урочиста академія «в історичній перспективі». Захід відбувся на базі ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

Директорка навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професорка Наталка Земзюліна представила гостей. Вона зазначила, що упродовж трьох днів польські та українські історики, громадські діячі обговорюють співпрацю між Україною та Польщею, історію міжособистісних відносин їхніх народів, а також євроінтеграційний та безпековий поступ країн. Захід відбувався у змішаному форматі, учасники з Польщі доєднувалися онлайн.

Відкриваючи конференцію, Яцек Ґоцловські, консул Республіки Польща у місті Києві, наголосив, що Польща й Україна мають високий потенціал для дружби і співпраці.

А ректор ЧНУ Олександр Черевко сказав:

— Треба знаходити те, що нас єднає. А це — спільна історія, минуле, сьогодення, і головне – спільне європейське майбутнє.

Університет робить свій внесок у загальноукраїнську публічну дипломатію. Маємо плідну співпрацю з польськими партнерами і на рівні академічних зв’язків, і на рівні Посольства Республіки Польща в Україні, і з Черкаською обласною організацією «Польський культурний центр імені Кароля Шимановського». Торік разом із Яцеком Ґоцловські ініціювали створення освітньої програми «Польська мова. Переклад та міжкультурна комунікація», а цьогоріч студенти вже готуються викладати польську в закладах освіти.

Про співпрацю  з істориками України розповів Станіслав Рошак, декан факультету історичних наук Університету ім. Міколая Коперніка в Торуні (Польща).

Роман Дрозд, доктор габілітований, професор Поморського університету в Слупську, Польща (Uniwersytet Pomorski w Słupsku), голова Українського товариства в Польщі поінформував наукову діяльність товариства.

Своїми дослідженнями поділилися Ірина Матяш, докторка історичних наук, професорка, голова правління громадської організації «Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин», Анджей Яніцький, заступник директора  «Музею польських дітей — жертв тоталітаризму» в польському Лодзі, Ольга Морозова, докторка історичних наук, професорка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЧНУ, запрошена дослідниця кафедри архівістики, дидактики та історії історіографії Варшавського університету (Uniwersytet Warszawski), Віталій Масненко, доктор історичних наук, професор завідувач кафедри історії України ЧНУ, Тетяна Клименко, директорка Державного архіву Черкаської області.

Питанню євроінтеграції та безпеки в контексті російсько-української війни був присвячений другий день конференції.ʼ

Перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко зупинився на окремих етапах взаємовідносин між Україною та НАТО.

Про діяльність Україно-польського наукового центру ЧНУ розповів  Євген Сінкевич – професор Інституту історії Гуманітарно-Природничого Університету Яна Длугоша в Ченстохові (Польща), доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЧНУ.

Сергій Пасічник, голова ГО «Академія стратегічних досліджень», розповів про україно-польські безпекові перспективи.

Виступили з доповідями Марек Міколайчик – професор університету ім. Адама Міцкевича в Познані (Польща), Пйотр Кжиковський – доктор Академії військового мистецтва у Варшаві (Польща), Томаш Матушака – доктор, директор Державного архіву у Пйотркові-Трибунальському  (Польща), Ельжбета Квєчінська – докторка Варшавського університету, Тетяна Чубіна – професорка, докторка історичних наук, завідувачка кафедри суспільних наук Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України.

Питання українсько-польської співпраці в контексті війни Росії проти  України розглянули під час завершального етапу конференції.

Студенти були активними учасниками заходу. Вони ставили  питання спікерам і ділилися враженнями.

Для них також спільно з Полонійним центром ЧНУ провели  відеоміст «Черкаси – Варшава – Слупськ» на тему «Безпекова стратегія очима молоді».

Крім того, у фоє навчального корпусу №1 університету було розгорнуто тематичну виставку книг та демонструвався фільм на тему історичних місць поляків в Україні.


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького