Hовини

Напередодні Дня працівників дипломатичної служби у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького провели всеукраїнську науково-практичну конференцію.

Тема заходу — «Дипломатія суверенної України в умовах війни: нові виклики та завдання». Він став демонстрацією єдності українського суспільства та публічного  протистоянню військовій агресії росії проти України.

Ініціювали захід науковці ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. Серед співорганізаторів — державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво», медіацентр Державного підприємства «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв», Наукове товариство історії дипломатії  та міжнародних відносин, Гуманітарно-природничий університет Яна Длугоша в Ченстохові, Поморський Університет у Слупську, громадська організація «Академія стратегічних досліджень», Союз Українського Студентства Канади.

Загалом у конференції взяли участь представники 13 університетів з різних регіонів України та 4 зарубіжжя (Польща, Німеччина, США, Канада). Фактично вона стала майданчиком для міжнародної комунікації науковців, студентів, громадськості.

У роботі пленарної частини  конференції взяли участь відомі політики Роман Сущенко, Ганна Гопко, Володимир Цибулько. Знані дипломати Олександр Самарський, Анатолій Чабан. Дієві керівники державних та громадських організацій Олександр Шамрай, Алла Киридон, Інна Хоменська, Сергій Пасічник, Оксана Забузова. Шановані колеги, які представляли  наукову спільноту: Василь Мойсієнко, Сергій Троян, Ігор Тодоров, Галина Нестеренко, Ольга Мальована та інш. Представниці українського студенства за кордоном: аспірантка Юля Романенко (Варшава), національна координаторка Союзу Українського Студентства Канади Марія Боковня, магістрантка Дарина Задворська (Фінляндія).

Серед доповідачів — відомі політики, громадські діячі, дипломати, політологи, журналісти, науковці, які долучалися особисто і онлайн.

Модерувала дискусію директорка  ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталія Земзюліна.

Вітаючи учасників, ректор ЧНУ Олександр Черевко сказав:

— Дипломатія має надзвичайно вагоме значення у житті будь-якої держави. Звісно, доля  нашої держави вирішується на полі бою, проте і роль дипломатії важко переоцінити. Розв’язана російською федерацією війна проти України, на початку гібридна, а потім — повномасштабна, вже триває майже дев’ять років. Її важливою складовою стала війна дипломатій. Саме дипломатичний талант, майстерність, м‘яка і жорстка переговорні позиції й сила української сторони мають забезпечити тверді міжнародно-правові безпекові гарантії та провідні позиції України в європейській і світовій повоєнній архітектурі міжнародних відносин. Війна — водночас велика трагедія і потужний історичний шанс для України, яким вона повинна сповна скористатися внаслідок своєї перемоги.

Олександр  Володимирович поінформував присутніх про те, що Черкаський національний університет приділяє велику увагу підготовці фахівців з міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій. Усі вони зможуть себе реалізувати в публічній дипломатії України. Особливо нині, коли розпочався реальний процес вступу України до Європейського Союзу. Вже нині університет реалізує спільні з ЄС дослідницькі проєкти, наприклад, з Левенським Католицьким Університетом (Бельгія).

 Заступник голови Черкаської ОВА Олександр Шамрай передав вітання від імені Ігоря Табурця та сказав:

—  Проведення таких заходів  нас зближує і взаємно збагачує. Наша сила в єдності, і обласна влада не буде стояти осторонь. Готові разом упроваджувати в життя ідеї, які з’являються в процесі наукової роботи і реалізації проєктів.

—  Це важлива дискусія. Коло запрошених гостей, аудиторія, теми для обговорення свідчать про високий експертний рівень заходу, — зазначив перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко.

Він поділився досвідом власної участі у публічній дипломатії як журналіста, колишнього політв'язня кремля, представника Наглядової ради Ukrainian Institute — Український інститут та представника місцевого органу самоврядування. Згадав роботу в адвокаційних місіях разом із побратимами  з благодійного фонду «Платформа звільнення політв'язнів».

Особливістю цьогорічного заходу був його багатовимірний формат. Роботі конференції передувала виставка архівних документів «Україна та Німеччина в 1918-1923 роках. До століття встановлення дипломатичних відноси», яку люб’язно надало інституту Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин. Під час конференції було показано фільм «Передача любові на відстань» авторства магістрантки ННІ міжнародних відносин історії та філософії Дарини Задворської. Дарина, перебуваючи в Фінляндії, виготовила короткометражку про українців за кордоном. На завершення заходу Інна Хоменська — директорка Медіацентру Державного підприємства «Генеральна дирекція із обслуговування іноземних представництв» — здійснила презентацію книг, які були представлені в Медіацентрі напередодні Дня української дипломатії: «Україна проти Москви» (1917р.) та збірник статей «Багатовимірний рашизм: початок і кінець» .

IMG_0741

У роботі конференції вперше взяли участь учні шкіл, представники Євроклубів різних регіонів України. Варто відзначити всіх школярів, які працювали в онлайн форматі. Особливо активними були учні Харківського ліцею № 8 Харківської міської ради на чолі з учителем Владиславом Кронгаузом , які, попри атаки російських агресорів, перебої з інтернетом взяли участь в роботі учнівської секції. Офлайн на конференції працювали групи учнів на чолі з учителями Іваном Десятніковим (ФМЛ), Максимом Поповим (ЗСО 27) та іншими.

Мета таких заходів — єднання українців, активна робота в сфері публічної дипломатії, донесення людям у всьому світі правди про російсько-українську війну, імперський характер російської агресії, спрямованої проти незалежності України та на знищення української ідентичності.                                                                   

Короткометражний документальний фільмякий отримав головну премію «Фаворит журі» кіноконкурсу Uneton48Docs 2023 (Фінляндія) Передача любові на відстань  (авторка Дарина Задворська) 

Виставка архівних документів (надана Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин) Україна та Німеччина в 1918-1923 роках. До століття встановлення дипломатичних відносин


 


Джерело: cdu.edu.ua