Hовини

23 травня відбулося заключне засідання генеалогічної студії в поточному навчальному році. Проходило воно в тіні дерев парку «Сосновий бір», де учасники зібралися, щоб підсумувати свою роботу. Перш за все привітали студента 3-Б курсу Василя Лук’яницю, який став повноцінним головою студії. На цьому посту він змінив Іллю Опаріна – студента 4 курсу, що з початку повномасштабного вторгнення боронить нашу державу в лавах ЗСУ. Саме завдяки таким сучасним героям ми маємо можливість спокійно провадити наукову роботу й популяризувати історію.

Початковою темою обговорення, яке модерувала наукова керівниця студії Лариса Лисиця, була роль, значення й характеристика українських історичних Ютуб-каналів, що мають значний вплив на формування бачення історії в масового глядача. Зійшлися на думці, що за ознакою професійності й об’єктивності канали слід поділити на дві групи: орієнтовані на спрощений, проте нерідко не зовсім точний і достовірний виклад історичних подій, що часто здійснюється непрофесійними істориками, але сприяє зацікавленню широких кіл; та зосереджені на детальному, ґрунтовному висвітленні конкретної теми професіоналами у своїй галузі.

За цим у невимушеній атмосфері, що є ключовим елементом подібних зібрань, обговорювали особисті вподобання в історичній та археологічній тематиці, мотивацію вивчати історію, особливості навчального процесу та структури дисциплін. Було затверджено план роботи генеалогічної студії на наступний рік:

І семестр

  1. Вересень – Корейська війна 1950 – 1953 рр.: зіткнення ідеологій
  2. Жовтень – Тернистий шлях Української повстанської армії
  3. Листопад – Відносини українських націоналістів із Третім Райхом у 1930 – 1940-х рр.
  4. Грудень – Українське мистецтво ХІХ – ХХ ст.

ІІ семестр

  1. Лютий – Український Крим: 70-річчя передачі до складу УРСР
  2. Березень – Русь і росія: конструкція та деконструкція міфу
  3. Квітень – 1944 рік: трагедія Криму
  4. Травень – Тридцятиріччя ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету.

Також учасники студії, традиційно для кінця навчального року, поділилися враженнями від спільної роботи й побажаннями на майбутнє.

Василь Лук’яниця, 3-Б: «Генеалогічна студія – місце для цікавих дискусій на актуальні теми, дружньої атмосфери й нових знайомств. Це своєрідний чудовий тренінг для участі в конференціях, прекрасна основа й перша сходинка в науковій роботі. Взаємодія та спілкування з іншими студентами, обмін думками й поглядами, участь в обговореннях, що супроводжують кожне засідання – ключові навички для становлення професійного історика та археолога».

Роман Клеутін, 2-Б: «Хоч я не так багато разів був на засіданнях студії, все ж мені сподобалось. Усі учасники по-своєму цікаві, добре знають історію. Розглядається широке коло питань, приємно брати участь у дискусії. У наступному семестрі обов’язково продовжу відвідувати зібрання».

Михайло Петренко, 2-А: «Хоч я й був присутній не на всіх засіданнях студії, але на них було дуже цікаво та корисно. Завдяки ЗСУ, що забезпечують стабільну ситуацію в області, ми змогли збиратися в аудиторіях та обговорювати цікаві питання й теми. Сподіваюся, що наступного року ми не будемо порушувати традиції і відкриємо наше перше засідання очно з новими студентами-першокурсниками».

Марія Найдан, 1-А: «Це були захопливі та цікаві зустрічі, неймовірний досвід виступів і дискусій на актуальні теми з цікавими й багатогранними людьми. Плюс, це ще більше спілкування з однодумцями й  можливість знайти нових друзів і краще дізнатись уже знайомих людей».

Єлізавета Боровик, 2-Б: «Це неймовірні заходи, де збираємося позааудиторно й обговорюємо теми, які не вписуються в навчальний план.  Тут отримуємо можливість спілкуватися в колі однодумців із різних груп. Хотілося б більше таких зустрічей».

Ростислав Малий, 1-А: «Мої враження від студії просто суперові, вдячний і радий бути учасником студії, де я познайомився з багатьма класними людьми. Я вважаю, що наша плідна співпраця буде тривати не один рік, і надіюся, що майбутні першокурсники будуть зацікавлені цим прекрасним місцем!»

Олег Качан, 3-Б: «Цьогорічні засідання генеалогічної студії – це нові враження від ґрунтовних та різнобічних дискусій на важливі проблеми сьогодення. Розуміння причинно-наслідкових зв’язків історичних подій дасть можливість підходити до кожної проблеми об’єктивно, а також вміти аргументовано висловлювати думку. Це найкращий спосіб протидії ворожій пропаганді та ІПСО. Власне ці знання дають поштовх для формування модерної української інтелектуальної еліти, що виступає основою для майбутньої відбудови та розбудови нашої держави після перемоги над рашизмом».

Владлен Павлов, 1-А: «Те, що я відчуваю під час роботи в генеалогічній студії – багатогранне. Кожна зустріч, дискусія охоплює всі аспекти нашого сьогоденного буття, його проблеми та актуальні засади. Наш візит до школи №27 залишив вагомий відбиток у моєму пізнанні та кругозорі стосовно проблематики Другої світової війни. Мені приємно працювати таким колективом, бо кожен із нас – це особистість, думка якої має право бути вислуханою й доведеною до оточення. Я вірю, що наша праця не даремна, вона надихає на нові дії та вчинки, які обов’язково наближатимуть Перемогу».

Назар Третяк, 1-А: «Було приємно провести час в генеалогічній студії, оскільки я знайшов тут нових друзів, розширив світогляд і навчився працювати з командою. Кожне наше зібрання дарувало мені лише позитивні емоції, і я завжди з нетерпінням чекаю наступної зустрічі. Приємно ділитися з оточуючими людьми цікавою інформацією та не менш цікаво дізнаватися щось нове. Надіюся на плідну роботу в наступному навчальному році».

Ілля Божок, 2-Б: «Хоча я й зміг виступити один раз, і на конференції, але враження від студії дуже круті! Було досить цікаво розповідати 8 травня про Другу світову війну, адже це моя улюблена тема, і слухати доповіді інших. Також вайбовою була зустріч 23 травня, особливо дізнаватися від кожного учасника, хто і який історичний контент дивиться. Впевнений, що наступний рік буде ще кращий, ми проведемо більше конференцій, розглянемо низку цікавих тем і найголовніше – проведемо добре і з користю свій час».

Залишається додати: в новому навчальному році генеалогічна студія з не меншим запалом продовжить свою роботу та, як завжди, радо прийматиме нових учасників!