Hовини

Благодійна виставка картин Павла Солощенка

Презентація картин Солощенка Павла Миколайовича в Черкаському обласному художньому музеї це ˗ завжди подія.  Павло Солощенко майстер пейзажної лірики, натюрморту і портрету, автор унікального незримого діалогу з глядачем. Його роботи знають не лише в Україні, але й у світі: США, Канаді, Ізраїлі, Австралії та інших країнах. Кожна виставка екзистенційні виміри пошуку сенсу життя, призначення людини, духовних завдань і покликань.

Павло Солощенко народився у 1944 році на Слобожанщині. Він змалку «чув» красу природи, інтенсивно малював та, за словами художника, «здається ні дня не розлучався з олівцем або пензлем». Протягом життя відкривав для себе живописний простір різних куточків України: коли вчився у Львові (Український поліграфічний інститут ім. І. Федорова), коли працював і робив виставки у Сєверодонецьку, Луганську, Чернівцях, Києві, Черкасах, коли подорожував.

Автора цікавить образотворення, яке дає можливість виражати глибокі філософські ідеї і водночас виступати терапією Духу. Константою багаторічного пошуку методу, стилю, напряму став саме реалізм. Адже для Павла Солощенка реалізм це не звичайне копіювання природи.

Любов до природи ˗ спосіб життя Павла Солощенка. Вочевидь, автор цих картин знає природу зсередини: з вигинів бурхливих річок (коли плавав разом з дружиною на байдарках), з коливань ландшафтних контурів безкрайніх українських степів, з ніш розлогих крон величних дерев тощо.

Художник пропонує побачити сакральне у первозданності природних форм. Пропонує шукати Божу істину, християнські цінності не в абстракції та її прозорих ієрархічних формах, що тяжіють до невидимого, а в звичайній природі, її красі і гармонії, у яку часом уплетено біблійні сюжети або сюжети повсякдення. При цьому природа є домінантою, вона є вічною, містить в собі усе божественне і досконале, усі питання і усі відповіді.

Отже, маємо нагоду побачити роботи Павла Солощенка вже на 4-й персональній виставці в Черкаському обласному художньому музеї.

Експозиція цьогорічної виставки нараховує 58 робіт. Автор працює переважно в техніці живопису (акварель, олія, гуаш) і графіки (олівець, туш, перо).

Особливість цієї виставки в тому, що на ній редставлено переважно роботи у техніці акварелі. Їх виконано у діапазоні 2000-их років, проте назва виставки і загальна її емоційна спрямованість обумовлені творами саме 2022 року, які послужили лейтмотивом для назви «Передчуття» та для загального авторського концепту виставки.

Павло Миколайович Солощенко не лише творець-художник, він розкриває власний досвід пошуку Істини і спонукає глядача замислитись над тим, що є Життя, що є Творчість, що є Бог. Релігійний екзистенціалізм художника  протягом життя оформлюється у поняттях «воскресіння», «пошук», «відкриття», у творчому і життєвому кредо: «Шукайте пильно того, що Господеві подобається!».

Оксана Пушонкова

  

296058148_5307377246050095_7576196709888604315_n