Hовини

Аспекти розвитку, створення нових і функціонування вже існуючих структур Європейського Союзу сьогодні є предметом багатьох наукових зустрічей. Однією такою в межах реалізації проєкту Еразмус+ Модулі Жана Моне «Європейська політична інтеграція: історична ретроспектива та сучасність» став Всеукраїнський науково-практичний семінар «Досвід  Європейського Союзу у сфері реагування на виклики безпеки» 9 грудня 2021 р. онлайн на  платформе ZOOM.

В роботі семінару брали участь доценти ННІ МВІФ Олександр Овчаренко, Анжела Іржавська, Олена Сухушина і студентка 4 курсу Аліна Романків – єдина студентка на зустрічі. Олександр Овчаренко виступив з доповіддю «Ідея створення європейської армії на сучасному етапі». Він зазначив, що російська агресія в Україні, міграційні кризи, розбіжності між США і Європою в плані військового бюджету і фінансування НАТО, загострення ситуації в Африці, Сирії, Лівані, події в Афганістані 2021 р. та інші виклики безпеки підштовхнули до актуалізації планів створення Європейського оборонного союзу. Аліна Романків виступила з доповіддю «Кліматична дипломатія: суть, напрямки, завдання», в якій зазначила, що кліматична дипломатія є багаторівневою та публічною, вона є інструментом м’якої сили, яким володіють офіційні особи, як держав, так і міжнародних організацій, неофіційних установ, транснаціональних структур.

Окрім означених тем на семінари йшла наукова розмова щодо місця гібридних загроз у Стратегії безпеки ЄС 2020 року, про геополітичні реалії та безпековий механізм Європейського Союзу у протидії сучасним викликам і загрозам, реакцію Європейського Союзу на інформаційні повідомлення щодо України в контексті викликів кінця ХХ – початку ХХІ ст. та ін.

Олександр Овчаренко на завершені зустрічі подякував її організаторам – ННІ філології та історії Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка – за можливість висловити свої думки, почути напрацювання інших вчених щодо найактуальніших на сьогодні питань, і запросив колег взяти участь у аналогічній конференції нашого Інституту, що планується на початку 2022 року.

Доцент  Сухушина О.В.