Hовини

Студенти Інституту Валерія Надільнюк і Ярослав Моца взяли участь у конкурсі  есе з теми «България – Украйна: корени, плодове, хоризонти на сътрудничеството», котрий проводить посольство Республіки Болгарії в Україні. Конкурс присвячений 30-й річниці встановлення міждержавних відносин між Республікою Болгарією і Україною. Студентами були підготовлені есе на теми: «Михайло Драгоманов – непересічна особистість українсько-болгарських відносин XІХ ст.» і «Українсько-болгарські відносини – незмінні крізь століття».

Валерія Надільнюк: «Михайло Драгоманов  активно сприяв становленню першого наукового видання під назвою «Сборник за народни умотворения, наука и книжнина», систематизуючи матеріал та займаючись редагуванням. Видання було зосереджене на вивченні болгарської народної творчості, порівняльних дослідженнях у галузі слов’янської етнографії. М. Драгоманов намагався його популяризувати серед західноєвропейських та східноєвропейських учених. Один з перших примірників наукового видання потрапив до Києва та Львова. В цих містах М. Драгоманов публікував наукові студії, присвячені слов’янському фольклору, переважно українському та болгарському, і ставав прикладом для наслідування серед молодих болгарських науковців».

Ярослав Моца: «Болгарсько-українські відносини не лише не припинилися після відновлення незалежності Україною, а й посилилися. Після вступу Болгарії до НАТО в 2004 і до ЄС в 2005 рр. вона незмінно відстоює аналогічний курс для України. Наші країни також мають і багато спільних викликів сучасності, будь то високий рівень корупції, повільні реформи у політиці та економіці, соціалістичне минуле, трудова міграція та інші. З початком збройної агресії Росії проти України, Болгарія разом з усім цивілізованим світом засудила цей злочин».

Доцент О. Сухушина