Hовини

 

19 листопада 2021 р. відбулася захоплююча конференція, присвячена тісним українсько-литовським відносинам, яка проводилася на базі КНУ ім. Т. Шевченка. До заходу долучилися науковці й студенти з литовських та українських вузів.

Тематика заходу була надзвичайно різноманітною – від культурної дипломатії до тісних історичних взаємозв'язків між Україною та Литвою. Самі литовські та українські гості радо вітали своїх закордонних колег, чим вкотре засвідчили дружнє і поважне ставлення між обома країнами.

Черкаський національний на конференції представляв студент 3 курсу ННІ МВІФ Ілля Опарін. Тема його доповіді «Центр досліджень геноциду і резистансу Литви як засіб збереження національної пам’яті: досвід для України" жвавою дискусією засвідчила свою актуальність.

Опарін Ілля: «Організатори конференції досить професійно підготували цей захід, було присутнє живе спілкування з литовськими колегами, а володіння модератором литовською мовою забезпечило комфортнішу комунікацію між учасниками.

Тема геноциду і резистансу (опору) є важливою для мене, адже кожна гідна держава проводить свою політику національної пам’яті, щоб зберегти важливі героїчні чи трагічні сторінки власної історії і зберігає їх для наступних поколінь. Такою країною, зокрема, є і Литва, яка створила свій інститут національної пам’яті у вигляді Центру дослідження геноциду і резистансу. Ми повинні враховувати і переймати їх успішний досвід у себе на Батьківщині, адже російсько-українська війна – це війна за історію, тому політика національної пам’яті сьогодні є для нас вкрай важливою.

Я поважаю литовців за їхню єдність та стійку політику національної пам’яті і я щиро прагну впроваджувати ці риси в нашому українському суспільстві. Вірю, що такі заходи з боку України не лише зміцнюватимуть тісні відносини з дружньою Литвою, але й стануть вагомим чинником в об’єднанні українського суспільства, його політичної зрілості та гідності».

Доцент О. В. Сухушина