Hовини

На вересневих зустрічах інтерактивної платформи, присвячених кольорам, звертаємось до їх мистецьких контекстів та геральдичної символіки.

Світ речей і світ ідей збігаються у кольорах, за допомогою яких здавна люди виражають свої емоції і почуття, а також складні філософські поняття та екзистенційні стани.

Кожна зустріч присвячена окремому кольору та його відтінкам, за кожним з яких – сенс, ідея, настрій, тілесне відчуття. Розглядали культурні контексти червоного і синього.

Що дає арт-практика? Можливість розкрити дію того або іншого кольору на тілесному, емоційному та смисловому рівнях та зрозуміти, як проявляється в житті активність червоного та глибина синього, які страхи та упередження обмежують свободу прояву цих кольорів.

Традиційно звертаємось до творів з експозиції Черкаського обласного художнього музею. Живопис не лише розкриває світ через кольори, але й вчить усвідомлювати себе через розвиток чутливості до них. Він збагачує та гармонізує палітрою художнього твору внутрішній світ глядача, який також несе в собі свої доленосні кольори з їх унікальними історіями. Через споглядання відбувається емоційний резонанс і глибинне розуміння твору.

Знайомлячись з кожним кольором як особистістю, помітили, що колір промовляє без слів. Він – завжди присутність, адже він дає насамперед відчуття, а вже потім – розуміння.

Кипляча активність червоного і холодна глибина синього стали простором вираження в арт-практиці власних уявлень про активність і глибину.

Оксана Пушонкова

 

Джерело: http://philosophy.ck.ua/logoterapiya-mistectvom-kolori-yak-fe/