Hовини

12-14 травня 2021 р. на базі етнографічного комплексу "Зерноленд" (с. Івківці, Чигиринського району) відбувся науково-практичний семінар "Стародавні ремесла: реконструкції за археологічними джерелами", ініційований відділом археології ранніх слов'ян Інституту археології НАН України. На думку Юрія Башкатова, керівника Дніпро-Псельської ранньослов'янської експедиції та організатора заходу, експериментальна археологія є одним із найбільш актуальних напрямів сучасних наукових досліджень в Україні. Занурення до практичної площини технологічного процесу дозволяє зрозуміти певні аспекти стародавнього виробництва для здійснення відповідних історичних реконструкцій.

 Напередодні проведення семінару під керівництвом А. В. Петраускаса було зведено горн для виплавки керамічної продукції. Під час заходу було здійснено низку практичних експериментів, зокрема випал гончарного посуду в горні (А. Петраускас), виготовлення бронзового дроту методом волочіння через дубову дошку (Ю. Башкатов та Т. Бітковська), плавлення скла та спроба відтворення технології виготовлення виробів з виїмчастими емалями (О. Абразумова). Також було репрезентовано макет-реконструкцію оборонного валу Пастирського городища (А. Скиба та Т. Кургіна-Коваленко).

Учасники семінару відвідали і розкопки пізньозарубинецького могильника, дослідження якого триває вже четвертий сезон. До речі, цього року до складу Дніпро-Псельської експедиції були включені студенти 2-б курсу Софія Руденко та Владислав Таранцов, які працюють на об'єкті з 4 травня 2021 р.

 

Детальніше про захід у відеосюжеті "Суспільне Черкаси": https://youtu.be/TwTPe8_8P8I 

 

Олена Абразумова, старша викладачка кафедри АСГІН