Hовини

Про дипломатичний протокол та тонкощі переговорного процесу говорили дипломати-практики та студенти в ННІ міжнародних відносин історії та філософії.

Днями, в ЧНУ ім. Б Хмельницького дипломати та студенти ННІ міжнародних відносин історії та філософії, ОП «Міжнародні відносини»  говорили про тонкощі дипломатичної служби.

Зустріч відбувалась в форматі двох сесій, на яких розглядались різні аспекти дипломатичної служби.

Перша сесія - це зустріч з Ігорем Ліховим (дипломат, музеєзнавець, краєзнавець, культуролог, Міністр культури та туризму України, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Білорусь), який розповів про складнощі,  пов’язані з демаркацією кордонів в період становлення України, як суб’єкта міжнародного права, особливості ведення перемовин з делегаціями різних країн (особливий інтерес викликали перемовини з представниками Російської Федерації).

Друга сесія була присвячена теоретичним, протокольним моментам дипломатичної служби. Олена Ялова (очільниця відділу іноземних дипломатичних установ  Департаменту державного протоколу МЗС України, консул України в республіці Сінгапур) ввела студентів в реалії повсякдення дипломатичної служби. Обговорювали  практичні аспекти організації роботи консульської установи, оформлення віз, забезпечення захисту прав та інтересів фізичних і юридичних осіб за кордоном та питання безпеки. Мова також йшла і про дипломатичний документообіг, і про брошки канцлерки Німеччини Анґели Меркель, і про вплив національних традицій на протокольні норми. Роботодавці, викладачі, студенти долучились до аналізу  практичних аспектів сучасної дипломатії.

Проєкт видався  надзвичайно корисним як для студентів та викладачів, так і стейкхолдерів. Останні  запропонували авторські курси, що містять елементи практики в державних установах. За дистанційної форми освіти – це справді реальні можливості. Подібні акції є нормою в ННІ. Вони сприяють мотивації студентів до здобуття професії, динаміці ОП, формуванню позитивного іміджу ННІ.

Директорка ННІ міжнародних відносин історії та філософії Наталка Земзюліна