Hовини

Зустріч із Миколою Маломужем, колишнім головою Служби зовнішньої розвідки України, генералом армії України пройшла у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Із гостем мали змогу поспілкуватися студенти й викладачі кафедри військової підготовки й ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

Микола Маломуж поінформував про важливість розвитку військової справи у країні та практико орієнтованого навчання в закладах вищої освіти. Військовик поділився власним досвідом, розповідаючи цікаві історії з життя. 

Генерал армії України, уродженець Черкащини також наголосив, що починав свій професійний шлях із такої ж кафедри, і як ніхто, розуміє студентів ЧНУ.

— І озброєння, і техніка під час навчання студента сьогодні має надзвичайно важливе значення. Крім теоретичних знань, студенти мають отримувати й практичні бойові навички. Сьогодні завдання університету — навчати так, щоб випускник на робочому місці міг увійти в курс справи за 1-2 місяці, а не за рік. У Черкаському національному є хороша інтелектуальна, технічна й коопераційна база для підготовки військових психологів і власне військовиків для Збройних Сил України, — зазначив Микола Григорович.

Також Микола Маломуж додав, що військові кафедри на базі класичних університетів повинні стати центрами для підготовки інтелектуалів-військовиків.

Присутні з цікавістю слухали спікера. Поставили й декілька запитань щодо міжнародних угод, історії України та війни.

Учасник зустрічі, студент ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Ілля Опарін дізнався багато нового завдяки цій зустрічі:

— Я згодний з Миколою Маломужем, що ми, українці, повинні починати з консолідації суспільства (тобто навколо історії, мови, релігії). Коли ми будемо консолідовані в цьому аспекті, то зможемо будувати потужну державу в політичному, міжнародному, економічному, військовому планах. Також я дізнався багато нового з історії Криму, особливо про плани Росії на інкорпорацію, які були вже у 1992 році, — повідомив Ілля і додав: — У цілому Микола Маломуж зробив багато для того, щоб не тільки в Україні, а й у Європі мільйони людей відчували себе комфортно. І він викликає в мене велику повагу.

Також Микола Маломуж поспілкувався зі студентами-журналістами ННІ української філології та соціальних комунікацій у студії Студентського телебачення.
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького