Hовини

Олександр Карабін – випускник, аспірант  ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, восени 2018 р. став виконувачем обов’язків директора Іркліївського професійного аграрного ліцею. Олександр багатьом черкасцям відомий як  непересічна особистість. Будучи студентом 4 курсу Інституту, Олександр розпочав свій шлях до успіху на посаді учителя історії Черкаського гуманітарно-правового ліцею. Нині він не лише історик за фахом, а й очільник міської організації УНСО, який активно організовує заходи задля підготовки юнаків до захисту Вітчизни та  військово-патріотичні вишколи. Цікавим є й оригінальне захоплення Олександра створенням моделей військової техніки.

        Виконання обов’язків директора аграрного ліцею дуже відповідальна і серйозна справа. Олександр має на цій посаді значні успіхи. Він ініціював відкриття нової спеціальності – «зварювальника (на базі 11 класу), фахівця як з електричної, так і з газової зварки». За кошти, виділені державою, в ліцеї закупили та облаштували сучасний комп’ютерний клас, створили ліцензовану лабораторію зварювальних робіт. У планах на майбутнє – відкриття спеціальності «рибовод», адже в Ірклієві діють два риборозплідні господарства. А в червні 2020 р., як в. о. директора ліцею, Олександр Карабін і директор Черкаського бізнес-коледжу Олег Куклін підписали декларацію про наміри об’єднати два навчальні заклади в один. За словами Олександра: «Це дозволить створити в області справді унікальний навчальний заклад, де готуватимуть фахівців усіх освітніх рівнів». 

          У ліцеї Олександр поєднує адміністративну роботу і викладання військової справи в рамках військово-патріотичного гуртка «Захисник». 

          Олександр Карабін: «ННІ міжнародних відносин, історії і філософії відкриває перед тобою неоціненний досвід українського державотворення та становлення української нації. Вчить розумінню того, як століттями наші предки виборювали свободу для незалежних українських поколінь, якими є ми. Саме тому випускники інституту, які перебувають на різних посадах, пам’ятаючи здобутки і досягнення миролюбного, але вільного українського народу, розуміючи ціну незалежної та величної української нації, ніколи не зрадять нашим демократичним традиціям. Саме з такими моральними та державотворчими цінностями, ми розбудуємо українське суспільство для наших дітей, які з гордістю скажуть, що ми українці. Саме такими моральними цінностями я керуюся в своїй роботі та вихованні дітей».

Хоча на історичний факультет ЧНУ я прийшов вже маючи досвід армії і юридичну освіту, історію любив з дитинства. Захоплення військовою історією вже стало частиною мене, що яскраво видно з моєї діяльності і мого хобі. А ще я дуже люблю археологію, за що вдячний Михайлу Павловичу Сиволапу і Анатолію Георгійовичу Морозову. Тепер кожну відпустку не уявляю без можливості помахати лопатою на пекучому сонці і в чудовій компанії археологів.

«Історичний факультет – це напевне найкраще, що траплялося на моєму шляху. Тут я зустрів людину, яка свого часу сказала: «Я не знаю, ким буду в майбутньому, але істфак маю закінчити!» Це була Богдана Ключник. Вона дотримала свого слова і закінчила історичний ЧНУ з червоним дипломом, а тепер є аспіранткою ГНПУ імені О. Довженка. А ще вона моя дружина, мати наших дітей, і жінка, яка підтримує та розділяє мою діяльність і захоплення.

Викладачі історичного факультету займають в моєму житті теж важливе місце, бо вони вчили розуміти цінність історичних здобутків, особливо державотворчих, особливо важливих для України. В. Масненко, О. Овчаренко, Ю. Присяжнюк, О. Перехрест, А. Іржавська, Н. Земзюліна, В. Кірєєва, С. Кисіль, С. Гальченко, І. Звірковський,  Р. Бутенко. О. Сухушина,  Г. Георгізов – це викладачі, які залишають не тільки приємні і колоритні спогади, а й думку, до якої дослухаєшся, досить часто повертаєшся в пам’яті, ще й застосовуєш на практиці».  

 

Олена Сухушина,

заступник директора з організації виховної роботи