Hовини
 

За ініціативи ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 8 березня була проведена просвітницька лекція з нагоди дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Знані історики поділилися цікавими фактами з життя Кобзаря.

Так, у своєму виступі доктор історичних наук, завідувач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Анатолій Морозов не просто говорив про біографію Шевченка. Він розповів про «свого» Шевченка. Про те, що завжди добре знав творчість Тараса Григоровича, оскільки рідна тітонька Анатолія Георгійовича закінчила факультет української філології ще на початку 50-х років. У його родини була велика бібліотека, де завжди можна було знайти цікаву книгу. Професор розповів, що коріння його роду — зі славетного Лебедина (у Шевченковій поемі «Гайдамаки» цілий розділ зветься «Лебедин») і що в дитинстві з дідусем часто їздив на конях до монастиря, про який йдеться у творі. Ще юним Анатолій полюбляв читати поезії Тараса Григоровича Шевченка на шкільних вечорах і навіть отримав друге місце на всеукраїнському конкурсі читців у Каневі.

«Мені складно назвати улюблену поезію Шевченка, бо подобаються усі його твори: і ліричні, і героїчні. Тому виділити щось складно, адже кожен його рядок — це любов до України, до родини. Особисто для мене це — «пісня серця», «сповідь»» — зізнався лектор.

Низку питань було поставлено студентами директорці ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталці Земзюліній.

«Українці — надзвичайно давня, глибока, цікава та своєрідна нація, але довгий час ми були в складі різних імперій і іноді губимося, хто ми є. А такі зустрічі допомагають  усвідомити власну національну ідентичність», — підкреслила професорка.

А доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Анжела Іржавська переконана, що Тарас Григорович у житті українців має особливе значення. Мабуть, кожен із нас знає хоча б один вірш чи уривок з вірша Т.Г.  Шевченка на пам'ять. «Для мене він є людиною, яка боролася за соціальну справедливість, за українську ідентичність, за самовизначення українського народу», — зазначила Анжела Петрівна.

Слід відзначити, що студенти з великим натхненням декламували вірші Тараса Шевченка.


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького