Hовини

У контексті вивчення дисципліни «Основи камеральних досліджень» студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відвідали камеральну лабораторію Черкаського міського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини.

Кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Дмитро Куштан розповів студентам про камеральну обробку артефактів на прикладі керамічних посудин та кахлів: від розкопу до археологічного звіту і наукової публікації у фаховому виданні. Окрему увагу Дмитро Павлович звернув на археологічний рисунок як важливий елемент археологічного дослідження. Студенти ознайомилися з основними принципами виконання археологічного рисунка та обладнанням, яке при цьому використовують. 

— Цікаво та корисно було дізнатися не лише в теорії, а й на практиці про камеральний етап археологічного дослідження. Студенти отримали можливість ознайомитися з матеріалами, виявленими під час розкопок на черкаському Подолі, та правилами написання археологічного звіту, — поділився враженнями студент четвертого курсу спеціальності 032 «Історія та археологія» Василь Лук’яниця.

— У межах реалізації перспектив дуальної освіти студенти спеціальності 032 «Історія та археологія» з окремих предметів отримують теоретичні знання в університеті та закріплюють їх на практиці. Зокрема, вони мають змогу знайомитися з роботою камеральної лабораторії міського археологічного музею. Безпосередньо беруть участь у камеральній обробці артефактів, отримавши необхідні навички та знання, — зазначає старший викладач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Андрій Касян.


Джерело: cdu.edu.ua