Hовини

Відкрита лекція на тему «Вибори та виборчі системи у державах світу та Україні» відбулася в ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. 

Лекцію провела доцентка кафедри філософії, соціальних та гуманітарних наук Дем'яненко Олександра Олександрівна у рамках викладання навчальної дисципліни «Політичні партії та рухи». 
 
У ході лекції було розглянуто питання поняття та видів виборів, структури виборчої системи, а саме таких її елементів як магнітуда округу, структура виборчого бюлетеня та виборча формула.
Досить детально на прикладах використання для формування парламентів різних країн світу було пояснено особливості основних типів виборчих систем - мажоритарних, пропорційних, змішаних. 
 
У зв’язку з проведенням 15 жовтня 2023 року парламентських виборів у Польщі, актуальним під час лекції був детальний розгляд виборчої системи, яка застосовується у цій державі. Відповідно до Виборчого кодексу Польщі, 460 депутатів обираються до Сейму (нижньої палати парламенту) зі списків кандидатів у депутати в багатомандатних округах (пропорційна виборча система із закритими списками, із 5%-м загороджувальним бар’єром для політичних партій і 8%-м - для їх коаліцій). Сенат (верхня палата парламенту) формується шляхом обрання 100 парламентарів у одномандатних виборчих округах за мажоритарною системою відносної більшості. 
 
Лекція супроводжувалася  презентаційним матеріалом, актуальними слайдами із зазначеної тематики.
Студенти спеціальностей 052 “Політологія” та 014 Середня освіта (Історія)ставили запитання лекторці та приймали активну участь у обговоренні проблемних питань!