Hовини

5 травня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася презентація книг історика та політика Володимира В’ятровича «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну» та «УПА. Історія нескорених».

Цей загальноуніверситетський захід організували ННІ української філології та соціальних комунікацій спільно з ННІ міжнародних відносин, історії та філософії за сприяння видавництв «Наш Формат» та «Фабула».

Модерував зустріч професор кафедри історії України Костянтин Івангородський.

Щоб поспілкуватися з відомим політиком та дослідником, до зустрічі доєдналися перший проректор Василь Мойсієнко та проректорка з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галина Гаврилюк, директорка ННІ української філології та соціальних комунікацій Оксана Іванченко та директорка ННІ міжнародних відносин, історії і філософії Наталія Земзюліна, а також студенти та викладачі інститутів.

Розповідаючи про свої книги, Володимир В’ятрович зауважив, що обидві були надруковані в Харкові вже під час повномасштабної війни. За словами В’ятровича, поштовхом для написання «Наша столітня» стала фраза, яку він часто чув на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну: «Хто б міг подумати, що почнеться ця війна».

— Я переконаний, що заглиблюючись в історію, ми можемо серйозніше зрозуміти, що відбувається зараз. Ця війна — війна за ідентичність. Україна завжди була тією кісткою, яка стоїть поперек горла російському імперіалізму. На росії ця війна називатиметься останньою війною, тому що після неї ерефія розпадеться. Це моя спроба пояснити те, що ми бачимо зараз, ті події, які відбуваються зараз, через призму історії. Я переконаний, що якраз цей погляд через минуле в сьогодення дозволить дати відповідь на дуже багато запитань: чому сталася ця війна, чому ця війна набула саме такого характеру, чому росіяни чинять саме такі злочини; що треба робити такого, щоби виграти в цій війні, — наголосив політик.

Під час зустрічі студенти та викладачі активно обговорювали з автором його книги, російську агресію проти України, важливість ідентичності українського народу, нації, яка має спільні уявлення про минуле і продовжує жити в майбутньому.

У ході розмови порушили й мовне питання, проблему українізації східних областей, відновлення культурної спадщини на окупованих територіях.

— Обидві книги Володимира В’ятровича від видавництв «Наш формат» і «Фабула» різні, обидві унікальні. Але їхня особливість в тому, що вони про нас, нашу історію та ідентичність, про нашу перемогу, — зазначила Людмила Фіть, маркетологиня видавництва «Наш Формат».

Історик переконаний, що громадянство — це свідомий вибір, тому людина має виконати якийсь мінімальний набір вимог, щоб мати право називати себе українцем.

Джерело: https://cdu.edu.ua/