Hовини

5 травня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького у межах співпраці з британським Університетом Гринвіча (Велика Британія) відбулась онлайн спільна Дослідницька мережева конференція для післявоєнної відбудови України.

Ректор Черкаського національного Олександр Черевко звернувся до присутніх з вітальним словом:

— Ми з вами живемо у ті рідкісні часи, коли історія твориться. Ці часи складні, кровопролитні й дуже болючі для України. Але саме зараз вирішується доля не лише нашої країни, нашої нації – зараз вирішується доля самих людських світових цінностей, вільного світу, демократії та усталеного світового порядку! Хочу подякувати Великій Британії за те, що ви серед перших зреагували на грубу агресію росії й протягнули руку військової та гуманітарної допомоги Україні. Ми покладаємо великі надії на перспективи нашої співпраці, зокрема в академічній та науковій сферах, студентських, наукових та культурних обмінах! Вірю, що разом ми зможемо не тільки пройти важкі часи, але й створювати якісно новий науковий і соціальний продукт.

У зустрічі взяли участь з британського боку директор Національного науково-дослідного інституту професор Шеріл Хендрікс, координаторка наукової спільноти Університету Гринвіча Наталія Румянцева та менеджерка з міжнародного партнерства Олеся Дем'ян.

Професор Віталій Масненко у своєму виступі на тему «Українська історія та сучасний контекст» наголосив:

— Навала російських загарбників консолідувала українське суспільство навколо першочергової мети – перемоги над агресором! Завдяки мужності українських воїнів та вагомій підтримці союзників по антипутінській коаліції, серед яких перше місце посідає Об’єднане королівство, вдалося зробити суттєві кроки для її досягнення. Відбитий наступ російських військ на Київ, звільненні Київщина, Житомирщина, Чернігівщина, Сумщина, Харківщина, частково — Донеччина та Херсонщина. Розпочинається літній контрнаступ ЗСУ для повної деокупації всіх українських територій.

Під час зустрічі обговорили питання подальшого співробітництва, вищу освіту в Україні та процес її відновлення після закінчення війни.

З доповіддю «Вища освіта під час війни» виступив проректор з наукової та інноваційної роботи Олександр Спрягайло. У своїй промові він згадав історію, одну з багатьох у спільному проєкті українських і канадських студентів Unissued Diplomas, студента-журналіста ЧНУ Олександра Коцуконя, який уже ніколи не отримає диплом. 22 березня 2022 року Олександр загинув, захищаючи український Маріуполь. Він — один із 18 випускників нашого університету та тисяч інших українських студентів, життя яких забрала росія.
— Навчаючи, ми виховуємо покоління, яке не знає і не хоче знати рабства, терористичних звичок північного сусіда, орієнтується на розвиток демократичних традицій, європейських цінностей. Віримо, що самопожертва Олександра Коцуконя та тисяч інших українців не даремна. Ми обов’язково здолаємо ворога, обов’язково переможемо і повернемось у сім’ю європейських народів, — зазначив Олександр Васильович.
Докторка Наталія Румянцева та професор Клер Монкс розповіли про схему кожного дисциплінарного напрямку та роботи секцій.

— Плануючи відновлення освіти у майбутньому, треба розуміти, як працює система зараз. Це тристороння місія. Наші основні завдання — давати освіту, сприяти розвитку та приносити користь тим, хто зараз перебуває за кордоном. Зараз є багато організацій, які сприяють розвитку молоді, але нам все ще потрібно активно співпрацювати з організаціями, які можуть також отримати спільну вигоду від таких вкладень. Тільки завдяки спільним крокам ескалації та конфронтації ми зможемо досягти успіху, — наголосила Наталія Румянцева.

У прикінцевому слові професорка Світлана Жаботинська висловила очікування щодо розвитку наукової співпраці за спільними напрямами досліджень та розширення векторів академічної мобільності.

Університет Гринвіча надіслав нам відео, в якому Віцеканцлер Джейн Харінгтон вітає спільноту Черкаського національного. Джейн рада партнерству з ЧНУ і в захваті від перспективи того, що може принести це партнерство.
Video link : https://vimeo.com/819543796/16f6cf90dc?share=copy

Британські партнери взяли до уваги всі пропозиції української сторони та налаштовані на подальшу співпрацю і всебічну підтримку. Намітили подальші кроки. Усі учасники висловили вдячність організаторам та перекладачам.

Джерело: cdu.edu.ua