Hовини

9 листопада викладачі та студенти спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» ННІ міжнародних відносин, історії та філософії прослухали відкриту лекцію доктора Крістофера Міллера. Чергова зустріч є частиною проєкту Київської школи дипломатичних мистецтв «Громадянська освіта проти дезінформації: протидія фейковим історіям у міжнародній політиці та пропаганді», що має на меті запровадити в систему громадянської, вищої та післявищої освіти спеціалізовану навчальну програму, спрямовану на протидію тим практикам дезінформації, які спрямовані на культурну ідентичність, колективну пам’ять та інтерпретацію національної історії. Програма покликана сприяти створенню корпусу експертів, здатних нейтралізувати зловмисні наративи, що можуть розпалювати напруженість, суперечки та конфлікти на основі ідентичності серед сучасних спільнот у Європі, а також в інших регіонах світу.

Запрошений лектор – Dr. Miller is Associate Professor of International History at the Fletcher School of Law and Diplomacy at Tufts University, Jeane Kirkpatrick Visiting Fellow at the American Enterprise Institute, and Eurasia Director at the Foreign Policy Research Institute. Тема лекції «Ми будемо господарями: російські повороти до Східної Азії від Петра Великого до Путіна» (We Shall Be Masters: Russian Pivots to East Asia from Peter the Great to Putin).

Лекція присвячена викриттю агресивних гравців на міжнародній арені, що завжди користувалися роз’єднанням і розділенням між сусідніми країнами, особливо якщо громадськість останніх схильна до розбіжностей у питаннях колективних ідентичностей, політики пам’яті та національних історій. Протягом багатьох років тактика зловмисного маніпулювання у зазначеному вимірі послідовно застосовувалася Російською Федерацією в її зусиллях дестабілізувати ситуацію на європейському континенті. У багатьох випадках кремль намагався використати будь-які риси культурних (особливо міжетнічних) упереджень, суперечки щодо суперечливих інтерпретацій історичних подій та інші подібні суперечності, щоб відвернути держави Східної/Центрально-Східної Європи від побудови міцного альянсу демократичних товариств. Головну роль у цьому геополітичному беззаконні відіграють спеціально спрямовані дезінформаційні кампанії, спрямовані на підтримку легітимізаційних (і переважно популістичних) квазіісторичних дискурсів.

Тому нам життєво необхідні теоретичні і практичні знання у сфері публічної дипломатії, міжкультурної комунікації та протидії дезінформації на міжнародному рівні. На тлі війни, яку росія веде проти України, ця проблема стає ще більш актуальною.

Тетяна Терещенко