Hовини

День української писемності та мови-2022 особливий — вже 9-ий місяць триває повномасштабна війна з росією, яка воює, щоб знищити Україну й усе українське, у тому числі нашу мову.

Це не завадило українству всього світу написати 22-ий Радіодиктант національної єдності. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького — серед тих, хто шанує традиції. Уже 9 років поспіль університетська спільнота доєднується до загальноукраїнського флешмобу, і 2022 не став винятком.

— Удев’яте написали Радіодиктант національної єдності разом зі студентами та колегами. Хтось без світла, хтось із-за кордону, може з граматичними  помилками, але з упевненістю в перемозі. Бо це диктант не стільки на грамотність, скільки на єдність, на патріотизм і причетність до нашої великої нації. Такі заходи створюють настрій і формують наш дух. А, як відомо, у війні важливі люди, зброя і переможний дух. І він формується нашими батьками, у наших селах і містах, у нашому домі, про який йшлося у диктанті. Власне, вся Україна є нашим домом. Тому наші воїни так самовіддано її захищають зі зброєю в руках. На жаль, ми записали вже 9 прізвищ полеглих випускників в університетський  список пам’яті. Дякуючи тому, що вони платять так дорого, ми сьогодні можемо писати диктанти, вчитися, працювати і утримувати свої родини. Але пам’ятаймо, що ми  повинні робити все заради перемоги. Вітаю всіх зі святом! Вірмо, що наша нація незламна, сильна, що ворог буде подоланий і перемога буде за нами! — каже ректор ЧНУ Олександр Черевко.

Викладачі і студенти в цей день вбралися у вишиванки або прикрасили себе жовто-блакитною символікою та написали диктант. Хтось зробив це в аудиторіях, хтось вдома, онлайн. Були й ті, хто писали за кордоном. Так зробили викладачі кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Тетяна Бондаренко і Світлана Коваль, які стажуютьсяв місті Познань (Польща), студентки ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, які проходять семестрове стажування у Ченстохові (Польща), голова студради університету у 2021-2022 роках Дарія Загребельна та багато інших. Вони, як ніхто, відчували у цей день, що їхнє серце б’ється в унісон зі співвітчизниками.

Джерело: https://cdu.edu.ua/