Hовини
Віталій Масненко

Доктор історичних наук, професор Віталій Масненко прочитав першу лекцію для аспірантів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Лектор розповів про становлення України, як суверенної та незалежної держави:

—Наша перемога полягає насамперед у звільненні від окупації всіх українських територій, включно з Донбасом, Кримом. Повернення до кордонів 1991 року, тобто міжнародно визнаних кордонів української держави. А, по-друге, має змінитися сама росія, тобто російське суспільство, його мислення й ідеологія…

У такий складний для кожного українця час війни, важливо як ніколи, згадувати про витоки нашої державності та суверенності. Під час лекції Віталій Васильович схарактеризував основні аспекти, проблематику, становлення України, як держави. Особливу увагу приділи питанням:

—  Чому українці завжди змушені боротись?

— Традиції державності та гібридна агресія.

— Боротьба за державність (XX ст.)

— Як відбувається боротьба зараз?

Свої думки науковець аргументував історичними фактами та досвідом інших великих держав, розбирав поняття архетипу українців. Історик розвіяв міф про «велику історію брацьких народів», апелюючи словами Михайла Грушевського.

— Немає історії східнослов’янських народів. Є окремо історія українців-русичів, білорусів та росіян, — цитує Віталій Масненко.

Свою лекцію Віталій Масненко завершив тезою:

— Історія нашої країни показує, що українці за час свого існування завжди були волелюбним народом, який боровся навіть за несприятливих обставин за власну незалежність, державність, свободу і гідність. І ми продовжимо бути таким народом. Все буде Україна!

Анастасія Шостя, студентка 2-ВБ курсу ННІ УФСК

Джерело: https://cdu.edu.ua/