Hовини
Олександр Дрибас

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького триває збір коштів на автомобіль для одного з випускників, який нині служить у Збройних Силах України. Уже зібрано 2/3 суми.

Ми обіцяли розповісти про того, кому ми збираємо на авто. Знайомтеся, це Олександр Дрибас, студент 4 курсу спеціальності «Середня освіта (Історія)» (заочна форма). Військовий підрозділ, в якому служить Олександр, нині захищає Україну на Донеччині.

Народився Олександр Дрибас в селі Кримки на Шполянщині. Школу закінчив зі срібною медаллю. З дитинства хотів бути археологом, дуже любив історію і багато що колекціонував, зараз є велика колекція нагород, монет і банкнот.

Але так склалося, що вступив в ЧНУ на спеціальність «Математика», а після 4 курсу пішов працювати вчителем фізики та математики. Після семи років роботи в школі вирішив таки здійснити дитячу мрію і знову став студентом тепер уже ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. А після нашої перемоги у війні планує викладати дітям історію.
На другий день після повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну отримав військовий квиток.
— 12 днів ходив до військкомату, щоб мене забрали в бойову частину, а не в ТРО, — розповів військовий. — 8 березня став рядовим новоствореної 4 танкової бригади механізованого батальйону за спеціальністю кулеметник. Хоча до цього навіть автомат не тримав в руках.
Через місяць навчання Олександр прибув з частиною в Дніпропетровську область. Потім вели бої на Донеччині біля містечка Курахове, далі тримали рубежі біля села Новомихайлівка і Костянтинівка. На початку липня військовий підрозділ, де служить наш випускник, перекинули під Авдіївку. До цього моменту були під шахтою Бутівка, що за 8 кілометрів від Донецька.

 Галина Гаврилюк

Галина Гаврилюк, проректорка з освітньо-виховної та іміджевої діяльності:

— Триває сьомий місяць важкої широкомасштабної війни, яку веде росія проти українського народу. В останні дні ми багато чуємо про деокупацію наших населених пунктів і разом з надією на швидке закінчення війни дещо збавили темпи й масштаби допомоги армії. Якщо в перший місяць донатили всі, перераховували одноденний заробіток, кошти єПідтримки, магазинні й аптечні бонусні накопичення, то сьогодні в умовах невизначеності, високих ризиків зазнати матеріальної чи фізичної шкоди, затримки заробітної плати ми почали заощаджувати гроші. І це доволі природно. Крім того, побутує думка, що нам допомагає весь світ, з жовтня запрацює ленд-ліз і якось знайдуться гроші на військові потреби. Так-то воно так, але не так. Тисячі потреб виникають щоденно на фронті. І нашим воїнам не впоратися без підтримки в тилу.

ЧНУ вперше оголосив великий збір коштів на автомобіль для військового підрозділу, в якому служить наш студент навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Олександр Дрибас. Зі слів командира військової частини, «Саша з тих піхотинців, які стоять на нульових, мовчки терплять страх померти, але не дати пройти тому, що зветься «руським миром». Ніхто не знає їхніх імен, і вигляд вони мають не такий презентабельний, як десантники чи ССО, але саме їм треба ставити пам’ятники в кожному звільненому місті. Без перебільшення!»

Я зустрічалась з Олександром лише раз. Днями він мав дводенну відпустку, провідував маму, зайшов до мене з директором інституту Наталією Земзюліною і трішки розгублено сказав: «Я побачив тут зовсім інше життя, мирне, з кавою, посиденьками й подумав, що ми ТАМ нікому не потрібні. А, виявляється, потрібні. І допомагаєте. І з навчанням, і ось на автомобіль збираєте…»

Донатити чи ні й скільки донатити — ваш добровільний вибір. Але ми не маємо права втомлюватися, опускати руки чи говорити, що немає можливості допомогти. Їм, солдатам ЗСУ, набагато важче. 

Важлива кожна гривня. Про зібрані кошти регулярно звітуємо. Давайте спільними зусиллями зробимо добру справу. Військовим на передовій життєво необхідне це авто. Перерахувати гроші можна на карту ПриватБанку 5168745123686351 — Луценко Ірина Олександрівна.

Джерело: https://cdu.edu.ua/