Hовини

Напередодні Дня працівників освіти колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького здійснив виробничо-пізнавальну поїздку до Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів», що на Канівщині.

Маршрут мандрівки охопив місце археологічних розкопок на території села Бучак та Бучацький краєзнавчий музей, а також природно-заповідні об’єкти — мальовниче озеро Бучак, Рожена криниця та унікальні Канівські гори, розташовані на території  Трахтемирівського півострова.

Ця експедиція стала своєрідним підсумком успішної вступної кампанії, що завершилася напередодні. Попри виклики воєнного часу, університет набрав 2395 студентів та повноцінно увійшов у новий навчальний рік. Метою поїздки було також розширення співпраці з Державним історико-культурним заповідником «Трахтемирів».

Специфіка ландшафту цієї місцевості у поєднанні із великою рікою мали визначальне значення для майже безперервного заселення цієї території ще з часів кам'яного віку. Цим зумовлена унікальність археологічного комплексу, що представлений у заповіднику. А головною особливістю Трахтемирівського півострова є виявлений тут потужний осередок формування ранньослов'янської людності, як основи для виникнення українського етносу.

 Свого часу ректор ЧНУ Олександр Черевко багато зробив для збереження цієї перлини історії й природи. У його каденцію на посаді голови Черкаської облдержадміністрації був підготовлений відповідний Указ Президента України. Низку кроків зроблено і в період ректорства.

Олександр Черевко, ректор:

— Реалізація задуманого нерідко гальмувалася антиукраїнськими силами. Однак немало вдалося зробити, і сьогодні результат цієї роботи бачать не лише жителі регіону, науковці, а й туристи з усієї України, які шукають тут місця Сили і просто насолоджуються красою природи. Питання про створення окремого об’єкта природно-заповідного фонду на території Трахтемирівського півострова нещодавно знову порушував перед Черкаською ОДА. Крім того, пропонував передати до складу державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» частину земель запасу в Канівському районі та земель ДП «Канівське лісове господарство». Передбачалося також створити на базі ДІКЗ «Трахтемирів» навчальну базу Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького. Робота  у цьому напрямі триває.

 ЧНУ імені Б. Хмельницького постійно взаємодіє з працівниками заповідника у багатьох сферах.

Наталія Земзюліна, директорка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії

— Трахтемирівська земля зберегла пам’ятки майже всіх історичних епох. За кількістю та цінністю історико-культурних пам'яток територія парку є однією з найбільших на Наддніпрянщині.  Уже багато років майбутні історики на чолі з науковцями нашого інституту  проходять тут археологічну практику.  Студенти вже зробили цікаві відкриття та знайшли цінні експонати. Переконана, попереду ще багато нового!

Олександр Спрягайло, проректор з  наукової, інноваційної та міжнародної діяльності:

— Ця поїздка дозволила нашим науковцям особисто переконатися в особливій цінності природних масивів північної частини Канівських гір та обговорити подальшу співпрацю наших науковців з працівниками Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів». Визначено основні вектори роботи, зокрема дослідження біологічного різноманіття, археологічних та історико-культурних артефактів; розвитку туристичної діяльності; перспектив виконання студентських наукових робіт, зосереджених на дослідженні природних та напівприродних угруповань регіону.

 

Максим Гаврилюк, директор ННІ природничих та аграрних наук:

— Під час подорожі ми мали змогу неформального спілкування з колегами, обміну інформацією про історію та природу цього унікального краю. Безумовно, територія Трахтемирівського півострова підлягає збереженню. Під час нашої екскурсії ми збирали  відомості про біорізноманіття території, домовилися про продовження досліджень, які можуть бути основою для наукового обґрунтування при створенні об’єкта природно-заповідного фонду.

 

День, проведений у щедрих на красу місцях Трахтемирівського півострова, не залишив байдужим нікого.

Учасники експедиції були у захваті від природи рідного краю і закликають усіх подорожувати рідною Черкащиною.

Джерело: https://cdu.edu.ua/