Hовини

21 листопада в Україні відзначається День гідності і свободи. В 2020 році це ще й сьомі роковини Євромайдану. Ця пам’ятна дата була встановлена Президентом України Петром Порошенко у 2014 році і є наступницею Дня Свободи, яке відзначалося протягом 2005-2011 років та було відмінене екс-президентом Віктором Януковичем. День гідності і свободи встановлений на честь двох подій, які відбувалися в Україні: Помаранчева революція у 2004 році та Революція Гідності 2013 року.  Пам’ятна дата затверджена аби в Україні утвердилися поняття ідеалів свободи, демократії, збереглась та передалась об’єктивна, національна історична пам’ять про долетворчі події, що відбувалися в ХХІ столітті.

Цього дня вшановується патріотизм та мужність українців, які у вищезазначених подіях стояли на варті захисту демократичних цінностей, прав, свобод людини, національних інтересів держави та проєвропейське спрямування.

       Помаранчевий майдан – серія мітингів, акцій протесту та інших заходів громадської непокори, які підтримувалися опозицією, тобто Віктором Ющенко. Оскільки ЦВК оприлюднила попередні результати голосування, за якими значно лідирував тодішній Прем’єр – міністр В. Янукович (результати значно різнилися з даними екзит-полів), то основною вимогою мітингувальників було проведення чесних без фальсифікацій, повторних виборів. В результаті Помаранчева революція пройшла мирно та успішно – вимоги опозиції задовольнили і було проведено нові вибори, власне і де переміг В. Ющенко.

Революція гідності або Євромайдан суспільні і передусім політичні зміни в Україні впродовж 30 листопада 2013 до лютого 2014 року. Поштовхом протесту громадян був розгін мирної акції студентів, громадських активістів, яка розпочалася 21 листопада 2013 і була спротивом відходу України від законодавчо закріпленого напряму руху на Європейську інтеграцію та в майбутньому відмову від цього. Одною із причин була також узурпація влади Януковичем. На жаль, остання революція була кровопролитною, однак нація довела, що кров’ю і потом, якщо це буде потрібно, буде виборювати своє право вибору і свободу.

 

В. Соколов,

голова студради Інституту