Hовини

До Міжнародного дня пам’яток та визначних місць та Всеукраїнського дня пам’яток історії та культури у ранковій телепередачі «Доброго ранку, Черкащино!» Черкаської філії суспільного телебачення «Рось» взяв участь доктор історичних наук, професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Анатолій Юзефович Чабан.

У жвавій дискусії на телеканалі йшла мова про історико-культурні пам’ятки Черкаського краю, серед яких святі місця Тараса і Богдана, трипільської культури та Давньоруської держави, історії козацтва та Української козацької держави середини XVII ст., пам’ятні місця Української революції 1917-1921 рр. Висвітлено системну роботу чотирьох національних історико-культурних заповідників: у Каневі, Чигирині, Умані та на Звенигородщині та п’яти державних: у Легедзиному, Трахтемирові, Корсуні, Кам’янці та Умані, унікальних музеїв «Кобзаря» у Черкасах, Михайла Старицького у селі Кліщинці Чорнобаївського, Кузьми Дерев’янка у селі Косенівка Уманського, Івана Нечуя-Левицького у селищі Стеблів Корсунь-Шевченківського районів, а також мережі міських та сільських музеїв у пам’ятних місцях Черкащини.

Окреслено проблеми історико-культурної діяльності і збереження пам’яток для прийдешніх поколінь. І, насамперед, про необхідність розробки державної програми збереження визначних місць історії та культури Черкащини, створення відповідного обласного структурного підрозділу, який би відповідав за цей напрямок діяльності. Адже в області залишилися незавершеними важливі об’єкти історико-культурної спадщини: друга черга резиденції Богдана Хмельницького у Чигирині, відновлення палацу П. Енгельгарда у селі Будище Звенигородського району, палацового комплексу графа Шувалова у Тальному, палацу Даховських у селі Леськово Монастирищенського району,   створення історико-культурного заповідника «Родина Симиренків» у Млієві, завершення музейного комплексу у селі Вереміївка Чорнобаївського району та ряду інших об’єктів.

Безумовною проблемою діяльності із збереження пам’яток історії та культури області є практична повна зруйнованість автошляхів, відсутня належна інфраструктура: готелів, об’єктів громадського харчування (за окремим виключенням) тощо. Вирішення цих проблемних питань дало б змогу перетворити нашу область у важливий центр туристично-екскурсійної діяльності України, принесло б і значний економічний ефект.

Детальніше у програмі: Доброго ранку, Черкащино!

Навчально-науковий інститут історії та філософії

Черкаського Національного ініверситету ім. Б. Хмельницького