Hовини

15 квітня 2019 р. о 13 год в 420 ауд. (ЧНУ ім. Б. Хмельницького, корпус 1) відбудеться презентація колективної монографії "З історії війн першої половини ХХ століття: деякі питання міжнародних відносин" (О.І. Овчаренко, О. В. Сухушина, Н. І. Земзюліна). Авторський колектив, що складається з викладачів ННІ історії і філософії ЧНУ ім. Б. Хмельницького запрошує всіх зацікавлених взяти участь в обговоренні представленого наукового доробку.

В книзі порушено дискусійні в сучасній історичній літературі питання  міжнародних відносин першої половини ХХ ст. та  обґрунтовано авторські позиції деяких з них. Зокрема, висвітлено питання колоніального суперництва на Півдні Африки та пов’язаної з ним англо-бурської війни; особливості розвитку ситуації в балканському регіоні; витоки, перебіг і наслідки Боснійської кризи; зроблено диференційовану характеристику двох балканських воєн, які стали прологом до Великої війни; дано принципово нове поцінування політичних поглядів і діяльності, одного з головних фігурантів передвоєнної політичної кризи в Європі 1914 р., австрійського ерцгерцога Франца Фердинанда; охарактеризовано протистояння, що розгорнулось між Центральними державами й Антантою з проблеми зовнішньополітичного вектору Османської імперії напередодні та початку Першої світової війни.

Проаналізовано низку проблем міжвоєнного двадцятиліття і Другої світової війни. Зокрема, формування принципових засад зовнішньої політики більшовицької Росії і її роль в європейських революціях 1918 – 1923 рр.; спробу модифікації Версальської системи Західними державами і причини її невдачі; розгортання агресивної політики гітлерівської Німеччини по руйнації Версальського порядку та інш. Важливе місце в монографії відведено боротьбі  між СРСР і Німеччиною за Балкани, на прикладі Югославії, а також аналізу позицій учасників антигітлерівської коаліції – СРСР, США і Великої Британії з проблеми повоєнного територіального  устрою Німеччини, зокрема  її розчленування.

Представлене дослідження містить велику кількість вперше поданих україномовних джерел з питань міжнародних відносин, карти, фотографії.

Видання буде цікавим не лише поціновувачам  досліджень з історії міжнародних відносин, військової та політичної історії, а й тим кому цікавий сучасний  світопорядок, який в значній мірі закладався на політичних олімпах 100 років тому.