Hовини

Цікавою та насиченою цього літа була археологічна практика студентів першого та другого курсів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії спеціальності «Історія та археологія» проходили її на базі Скіфської  правобережної експедиції під керівництвом кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника відділу археології раннього залізного віку Інституту археології НАН України Олександра Могилова.

Об'єктами дослідження Олександр Дмитрович обрав групу курганів на околиці села Медведівка на Чигиринщині, неподалік від славетного Холодного Яру. У цих краях студенти нашого університету вже тридцять років беруть участь в археологічних дослідженнях різноманітних археологічних пам'яток.

Об'єкт, на якому довелося копати нашим студентам цьогоріч, виявився досить цікавий та дозволив отримати цінні практичні навички. Адже, за попередніми висновками Олександра Могилова, скіфи спорудили цей курган на місці попередньо поховання бронзової доби. Навколо давнішого кургану був викопаний рів вже в скіфський час. Також було знайдено понад десять поховань бронзового часу.

Також студенти ЧНУ були залучені до розкопок на Мотронинському городищі скіфського часу біля Алеї Слави полеглих воїнів України. На жаль ця алея збільшується, тому для подальшого використання території необхідно було провести розкопки.

Окрім безпосередньо розкопок у студентів була насичена екскурсійна програма. Зокрема, відвідали етнографічно музейний комплекс «Зерноленд» в селі Івківці, краєзнавчий музей в селі Медведівка, провели оглядову екскурсію Холодним Яром.

Вечорами Олександр Могилов та інші фахівці Інституту археології НАН України читали лекції з актуальних проблем сучасної української археології.

Також на базі Скіфської  правобережної експедиції діяла Літня археологічна школа під керівництвом Олександра Могилова. На початку липня в її роботі взяли участь ліцеїсти Черкаського гуманітарно-правового ліцею на чолі з керівником археологічного гуртка Олексієм Компанійцем, до речі, випускником ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Відвідувати археологічну практику є доброю традицією як старшокурсників, так і вже випускників інституту. У цьому році до практикантів завітали: четвертокурсник Василь Лук'яниця та Ярослав Кузьменко, випускник 2023 року, який нині є магістратом Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Студенти які успішно освоїли практичні навички польових археологічних досліджень на прикладі розкопок курганів скіфського часу та епохи бронзи, отримали сертифікати про участь у роботі Скіфської Правобережної експедиції Інституту археології НАН України.

«Вдячні за матеріальну допомогу у підготовці експедиції члену Наглядової ради університету,  народному депутату України 2-го скликання, заслуженому працівнику сільського господарства України Петру Григоровичу Душейку та крайовому отаману Черкаського крайового товариства Українського козацтва Віталію Григоровичу Чепелусі», — зазначає доцент кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки, кандидат історичних наук Андрій Касян.


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького