Hовини

В лютому 2024 року партнер  Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького команда Медіацентру ДП «ГДІП» організувала чергову подію в циклі пізнавальних зустрічей із лідерами думок, науковцями, дипломатами. До заходу «Діяльність дипломатичної місії України в Бельгії та Люксембургу» прилучилися професорсько-викладацький склад і студенти закладів вищої освіти: Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Чорноморського національного університету імені Петра Могили, Київського національного університету технологій та дизайну, Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Національного університету «Острозька академія», Ужгородського національного університету, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Національного авіаційного університету та Західноукраїнського національного університету.

Спікеркою події стала Тимчасова повірена у справах України в Королівстві Бельгія та Великому Герцогстві Люксембург Наталія Аношина, котра розповіла про кейси посольства.

Пані Наталія розпочала зустріч з ознайомчої інформації про Бельгію та Люксембург. Зокрема, розповіла студентам, чому саме Бельгію вважають країною музеїв; чим особливий комплекс художніх музеїв під назвою «Королівські музеї витончених мистецтв у Брюсселі», де зберігають велику колекцію живопису та скульптури, що перебуває у власності Бельгійської держави.

Другу частину події присвятили двостороннім відносинам країн із часу встановлення до сьогодення. Наталія Аношина детально розповіла про головні завдання посольства та їхні відмінності від завдань інших представництв України за кордоном, а також про класифікацію візитів. Вона згадала й про особливий подарунок, що його Володимир Зеленський вручив Королю Бельгії Філіпу І під час аудієнції в лютому 2023 року. Тоді український президент передав бельгійському монарху уламок російського літака Су-25, який знешкодили під час агресії рф в Україні. Українські пілоти написали на ньому слова: «Разом ми переможемо». Таке послання зворушило не тільки монарха, а й увесь королівський двір і бельгійську спільноту загалом.

Також Наталія Аношина ґрунтовно проаналізувала для аудиторії резолюції Федерального парламенту Бельгії на підтримку України та військову допомогу, яку королівство надає від початку російського повномасштабного вторгнення.

Завершили зустріч жвавим обговоренням.

Джерело:

https://gdip.com.ua/pages/view/dyalnst_diplomatichno_ms_ukrani_v_belg_ta_lyuksemburgu__zustrch_z_natalyu_anoshinoyu