Hовини

 Студенти ННІ міжнародних відносин історії на філософії, відповідно до угоди про співпрацю з Державним  підприємством  «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв»,  долучилися до участі в круглому столі «Вибори росії на тимчасово окупованих територіях України — міжнародний злочин проти демократії» в комбінованому форматі: онлайн та офлайн.

Під час події учасники обговорили такі питання: проведення росією в березні поточного року «президентських виборів» на тимчасово окупованих українських територіях як черговий злочинний виклик світовій громадськості; «волевиявлення» як ще одна спроба держави-агресора «легітимізувати» воєнне вторгнення на територію сусідньої суверенної держави; масові репресії, фізичне насильство, залякування та протиправні адміністративні заходи з порушенням базових прав і свобод людини з боку окупаційної влади для примусу українських громадян до участі у «виборах», алгоритм дій для їх правового захисту; участь мешканців тимчасово окупованих територій у «референдумах» і «виборах» як підстава їх залучення до збройних терористичних формувань російської федерації; політико-правові та соціально-економічні наслідки для військово-політичного керівництва росії через тривале безпрецедентне порушення норм і принципів міжнародного права, зокрема й Статуту Організації Об’єднаних Націй.

Модератором заходу став керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Він відкрив подію такими словами: «В росії виборів немає, — це бюрократія. Тому, зважаючи на це, я б не називав це дійство “виборами”, бо з виборами демократичними це не має абсолютно нічого спільного — ні на території росії, ні на тимчасово окупованих територіях і поготів. Це є злочином у розумінні українського законодавства передусім, це є злочином у розумінні міжнародного права, це є злочином проти демократії».

Спікерами круглого столу були заступник голови Центральної виборчої комісії (2007–2018 рр.) Андрій Магера, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов, юристка ГО «Регіональний центр прав людини» Катерина Рашевська, аналітик Центру політичних студій «Доктрина» Анатолій Курносов, заступниця очільника аналітичного центру «Український центр безпеки та співпраці» Олеся Горяйнова, а також онлайн приєдналися директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця, докторант кафедри прав людини та гуманітарного права Люблінського католицького університету ім. Яна Павла ІІ, заступник головного редактора порталу «Міжнародний оглядач» Віталій Мазуренко.

Студенти мали змогу поставити питання спікерам та запропонувати теми майбутніх зустрічей.

Захід транслювали на ютуб-каналі «GDIP Media Center». Переглянути запис можна за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=Uf7qZE4MTAw.