Hовини

Делегація викладачів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького провела робочі зустрічі  в  Університеті Миколи Коперника в Торуні (Польща).

ЧНУ поєднує з польським університетом угода про співпрацю. У Торуні науковці ННІ міжнародних відносин історії та філософії зустрілися з деканом факультету Політології та нацбезпеки, професором Збігневом Карпусем, куратором міжнародних студентських програм професором Романом Бекером.

Директорка ННІ міжнародних відносин історії та філософії Наталка Земзюліна і професор Євген Сінкевич говорили про стажування українських викладачів і студентів, участь останніх у зимових та літніх школах в Торуні, спільні публікації, керівництво науковими дослідженнями аспірантів. Також була проведена робоча зустріч із деканом факультету Наук історичних професором Станіславом Рошаком та заступником директора Інституту історії професором Мацеєм  Кротофілем. Аналізували можливість навчання за програмою подвійного диплому на спеціальності 032 «Історія та археологія», спільні археологічні проєкти, стажування та академічні обміни студентів і викладачів. Цікавим став досвід відвідин наукової бібліотеки університету-партнера. Представлення бібліотечних виставок та архівних проєктів люб’язно здійснила професорка Ірина Матяш ( рецензент ОП 032  «Публічна історія»), яка є запрошеним професором в Університеті Миколая Коперника в Торуні і займається архівними розвідками та інтернаціоналізацією архівної справи в системі університетської освіти.

8 грудня продовженням цих зустрічей стала Міжнародна наукова конференція «Родинні архіви: спільна спадщина і спільні проблеми». У її роботі взяв участь голова Україно-польського науково-історичного центру Євген Сінкевич. Професор Сінкевич на даний момент перебуває на стажуванні в Університеті Миколая Коперника в Торуні. Досліджує проблему «Організація польських та українських збройних сил у 1917-1921 рр – подібності та відмінності з перспективи ста років». Долучилася і  професорка Ольга Морозова, яка завершила програму стажування, пов’язану з дослідженням та перекладом  архівних матеріалів.  Крім доповідей та дискусії учасники відвідали організовану в Державному архіві міста Торуня виставку «Скарби зі старої шухляди — родинні архіви в Державному архіві Торуня». Із родинним архівом родини Луковичів ознайомив Павел Лукович.

Всі контакти мали дружній, прикладний характер. Запланована участь польських колег у конференціях, які проводить ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, а також окреслені спільні напрямки фундаментальних досліджень.


Джерело: cdu.edu.ua