Hовини

25 листопада Україна і світ вшановують пам’ять жертв Голодомору-геноциду. Цьогорічні меморіальні заходи проходять під гаслом: «Пам’ятай про жертв Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну».

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького провів у ці дні і наукові заходи, і благодійний марафон, передавши кошти військовим.

Голодомор 1932-1933 років — одна з найбільш трагічних сторінок історії українського народу. Унаслідок зумисних дій комуністичної влади Україна втратила щонайменше 7 мільйонів життів.

Сьогодні у Черкасах, як і по всій Україні, пройшла акція «Запали свічку пам’яті». Прийшли містяни та представники влади: начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, а також митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

Викладачі та студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на чолі з першим проректором Василем Мойсієнком та проректоркою з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галиною Гаврилюк традиційно взяли участь у жалобних заходах.

У Соборному парку, біля пам’ятника жертвам Голодомору відбулася панахида за загиблими. На Соборній площі учасники заходів вшанували хвилиною мовчання убитих голодом співвітчизників та запалили свічки пам’яті.

Запалали свічки і вдома на підвіконнях студентів і викладачів університету, у студентських гуртожитках — як вияв скорботи за загиблими й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювалися.

— Українці більше не дозволять повторити те, що зробив з ними 90 років тому «старший брат». 90-ті роковини Голодомору в Україні — це не лише плач за жертвами, це лють на ворога і праведна помста. Це воля до життя і до перемоги. Це заклик до всього світу, щоб об’єднати зусилля в боротьбі проти рашизму, який в ХХІ столітті несе людству війни і голод.

Бо свої геноцидні практики росія впроваджує просто на наших очах, блокуючи вивіз зерна з України, знищуючи українські порти, зерносховища і загрожуючи продовольчою кризою найбіднішим країнам світу.

У цьому контексті дуже важливою є робота задля повернення історичної правди про геноцид українського народу, яку наші науковці і громадські діячі розпочали після відновлення незалежності України і продовжили у 2005-2010 році, коли до влади прийшли патріотичні сили. На сьогодні офіційно визнали геноцид українського народу 32 провідні країни світу, Європейський парламент та ще низка інституцій.

Нехай наша пам’ять стане дієвою! Допомагаймо Збройним силам, бо саме вони спинили російську навалу, готову поглинути і знищити Україну! Пам’ятаймо невинно убієнних голодом, щоб подібне ніколи більше не повторилося на нашій землі! — зазначив ректор ЧНУ Олександр Черевко.


Джерело: cdu.edu.ua