Hовини

25 листопада 2023 року в кожній домівці буде запалено свічку як пам'ять про мільйони українців, вбитих під час геноциду.

Голодомор викликаний свідомими й цілеспрямованими заходами керівництва радянського союзу, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення селян. У 1932–1933 роках керівництво срср офіційно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду та відмовилося від благодійної допомоги, що її пропонували країни світу. Нині ми знову виборюємо право бути українцями та знову з тим же ворогом.

Директор науково-дослідного інституту селянства та вивчення аграрної історії Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Сергій Корновенко долучився до заходів із вшанування 90-х роковин Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. у Ватикані.

23 листопада Сергій Корновенко відвідав Месу з вшанування 90-х роковин Голодомору-геноциду 1932–1933 рр. у церкві Святого Андрія, організовану за підтримки Посольства України при Святому Престолі та Суверенному Мальтійському Ордені.

Детальніше про Месу за лінком.

Після Меси Сергій Корновенко студентам і святим отцям Папської Української Колегії св. Йосафата, гостям зі США провів презентацію Науково-дослідного інституту селянства та вивчення аграрної історії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Розповів про аграрний характер української нації, про селянство як носія і виразника української ідентичності, зокрема, впродовж другої половини ХІХ – першої третини ХХ ст. Розкрив основні положення монографії  «"Великий перелом" на селі. Фінал селянської революції (1929–1933 рр.)», зосередившись на фіскальних, адміністративних, кримінально-правових, морально-психологічних інструментах нищення радянською владою українського селянства.

«Я привернув увагу слухачів до того, що Голодомор-геноцид 1932–1933 рр. в Україні винищив ту генерацію українського селянства, яка сформувалася як активний суб’єкт історії, якого радянський тоталітаризм розглядав як реальну загрозу свого існування, комуністичної ідеології», — зазначив Сергій Корновенко.

 Тематичні лекції про Голодомор в Україні (1932 — 1933) пройшли в ННІ міжнародних відносин, історії і філософії:


Джерело: cdu.edu.ua