Hовини

Професор кафедри міжнародних відносин та всесвітньої історії Ольга Морозова, спільно з істориками Музею польських дітей - жертв тоталітаризму в Лодзі (Польща) підготувала Міжнародну виставку «Дві війни – одне страждання», присвячену долі польських дітей під час ІІ світової війни та українських дітей під час триваючої російсько-української війни.

«Підготовлена нами виставка має на меті нагадати всім, що наслідком кожного збройного конфлікту є страждання дітей. Незалежно від історичної епохи, це найяскравіший прояв історичної несправедливості…» – пояснив доктор Іренеуш Пйотр Май, директор Музею польських дітей – жертв тоталітаризму в Лодзі.

Трагічну долю наймолодших жертв війни було представлено через фрагменти листів юних в’язнів німецького концтабору для польських дітей у Лодзі та листи та повідомлення українських дітей періоду вторгнення Російської Федерації.

Виставка була презентована 2 жовтня 2023 р. на Вашингтон-плац в Берліні, Польському інституті та Інституті В. Пілецького в Берліні.  

Ольга Морозова прочитала публічну лекцію представникам німецької спільноти на тему трагедії українських дітей під час російсько-української війни 2022-2023 рр. та дала інтервʼю німецькому радіо на тему згаданої проблеми.

«На жаль, жахіття війни повторюється й сьогодні, в ХХІ столітті. І знову, як і під час ІІ світової війни, жертвами знову стають найслабші - наші діти.

Українські діти переживають насильство, каліцтва, втрати, руйнування, депортації... Війна знову позбавляє українських дітей дитинства... Життя без спокійного сну, в притулках, у страху, у світі втрачених надій... Війна знову забирає життя, здоров’я, безпеку, залишає глибокий слід у психіці молодого покоління, кидаючи тінь зла, брехні та ненависті на все їх життя.

Ми мусимо голосно говорити про цю болісну правду, щоби вона якомога міцніше проникала в людську свідомість, щоби в серці кожної людини вона викликала якомога глибше співчуття до слабшого, почуття допомоги тому, хто знаходиться в біді. Аби смерть кожної дитини, що гине від свідомих дій дорослих, була трактована як найганебніша річ, яка мусить бути якнайшвидше покарана…»

Вернісаж виставки згодом відбудеться в Польщі та Україні.