Hовини

Презентація книги «Заборонити рашизм» відбулася в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

«Заборонити рашизм» — це перше науково-публіцистичне видання, у якому дається визначення рашизму як ідеології та суспільної практики сьогодення. Ця книга про новий вид фашизму, про його витоки, методи російського експансіонізму та гегемонізму щодо України, решти Європи і всього світу.

Автором ідеї створення книги й натхненником проєкту був Віктор Огнев'юк — український філософ, професор, академік НАПН України, фундатор і ректор Університету Грінченка (2007-2022). Крім того, авторами книги є 13 осіб — кандидати та доктори історичних наук. Нині автори проєкту займаються популяризацією та презентацією книги по всій Україні. Про це розповів, представляючи гостей, перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко.

«Зрозуміти рашизм означає зрозуміти смисли, які посилає ця ідеологія, ця соціальна практика. Ми маємо зрозуміти не тільки суть рашизму як такого, а ми маємо розуміти нашу поведінку впродовж багатьох століть стосовно цього. Тому що те минуле, яке ми не пам'ятаємо і забуваємо, з часом може до нас повертатися», — сказала докторка історичних наук та співавторка книги Валентина Піскун.

Саме вона від колективу співавторів провела зустріч з науковцями ЧНУ та студентством ННІ економіки і права, ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, ННІ української філології та соціальних комунікацій.

У презентації взяв участь і викладач кафедри реклами та зв’язків з громадськістю Київського університету імені Бориса Грінченка Андрій Сінько, який працює над створенням аудіоверсії книги.

Книга складається з 15 розділів, серед яких — зародження і становлення української цивілізації; «російський» національний характер; «українське питання» в ідеології «русского мира»; рашизм як різновид фашизму; Україна та цивілізований світ після перемоги над рашизмом тощо.

Валентина Піскун детально розповіла про створення книги, представила співавторів. Поінформувала, що видання можна прочитати і прослухати на сайті «Заборонити рашизм». Там завантажені й аудіофайли книги.

Окремо Валентина Миколаївна  зупинилася на досвіді незасвоєних уроків  Української революції 1919-1923 років. Саме цій темі науковиця присвятила окремий розділ у виданні.

Гості відповіли на питання науковців та студентів ЧНУ  і запросили до ознайомлення з книгою і до її популяризації.


Джерело: cdu.edu.ua