Hовини
 

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького  відбулася презентація «Маніфесту сталого миру».

 Захід проводить Громадянська мережа ОПОРА в межах проєкту «Маніфест сталого миру — стратегічний підхід» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

З грудня 2022 року група українських провідних експертів працювала над документом, що отримав назву «Маніфест сталого миру». Серед його авторів — 30 упізнаваних імен, а до його публікації долучилося ще 70 лідерів громадської думки з України. Сам документ презентували в межах офіційного заходу Мюнхенської безпекової конференції, згодом у Києві та під час окремих подій у Вашингтоні, Брюсселі, Вільнюсі.

У Черкасах документ представили Ганна Гопко, голова правління Мережі захисту національних інтересів «ANTS» та представниця Міжнародного центру української перемоги (ICUV); Тарас Стецьків, народний депутат України п’яти скликань; Валерій Пекар, викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл; Андрій Андрушків, військовослужбовець, молодший сержант ЗСУ, магістр теології; Микола Виговський, громадський діяч. Усі вони долучилися до розробки «Маніфесту».

Заступник голови Черкаської ОВА Олександр Шамрай, перший заступник голови Черкаської обласної ради Романи Сущенко, ректор ЧНУ Олександр Черевко, перший проректор Василь Мойсієнко, науковці та студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, представники політичних партій і громадських організацій, засобів масової інформації Черкащини зібралися  з цієї нагоди і взяли активну участь в обговоренні документа. Чимало зацікавлених доєдналися дистанційно.

— Українці стали суб’єктами історії, а отже, світ має звикнути, що «нічого про Україну без України».

Вихід на кордони 1991-го року — необхідна, але недостатня умова настання миру, адже росія в своєму сучасному стані та розмірах неодмінно намагатиметься розширювати поле своїх хижацьких інтересів за рахунок сусідніх держав.

Саме тому представники українського громадянського суспільства спробували окреслити рамки української перемоги, — зазначила Ганна Гопко.

Своїми думками поділилися усі представники групи розробників документа. Своєю чергою, учасники презентації поставили їм запитання та надали свої зауваження й пропозиції.

— Маніфест сталого миру «Світ після нашої перемоги», який нам сьогодні презентували його автори, важливий як для українців, так і для наших міжнародних партнерів. Необхідно показувати світу, що в нас є чітке розуміння і бачення подальшого розвитку  подій.

Історично складається так, що перемога у війні настає, коли союзники доходять згоди про певний поділ сфер впливу, про те, який матиме вигляд післявоєнний світ.

Важливо, щоб Україна висловлювала своє бачення у тих майбутніх перемовинах. Звісно, зараз російсько-українська війна в гарячій фазі, і на перший погляд здається, що така розмова не на часі. Але «Маніфест сталого миру» розрахований на зовнішню арену, посилює позиції нашої влади, Президента на міжнародних перемовинах, показує наші настрої.

Крім того, у нас є важлива «домашня робота»: це бойові дії, мобілізація, розвиток  економіки, створення умов для інвесторів і багато іншого.

І добре, що зараз триває дискусія, як це зробити. Сьогодні ми бачили, що свої  пропозиції вносять представники влади, науковці, студенти. Про це треба теж говорити, давати сигнали світу, що ми робимо «домашню роботу», що приходимо до згоди з багатьох питань. Таких принципових, як єдина церква, як бачення своєї історії.

Якщо ми хочемо перемоги, ми маємо чітко, ясно і зрозуміло робити правильні кроки на шляху до неї.

Логічно, що ця презентація проводиться в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Тут готують фахівців з міжнародних відносин, історії та філософії, політології, державного управління та адміністрування  тощо. Саме ці молоді люди відбудовуватимуть Україну і житимуть у ній після війни, — поділився своїми думками ректор ЧНУ Олександр Черевко.

З повним текстом Маніфесту можна ознайомитися ТУТ.


Джерело: 
cdu.edu.ua