Hовини

29 вересня відбулося засідання генеалогічної студії на тему «Корейська війна 1950–1953 рр.: зіткнення ідеологій». Роботу в новому навчальному році відкрила наукова керівниця студії Лариса Лисиця. У дружньому колі, за чаєм, обговорили низку важливих питань.

Студентка 3-Б курсу Єлізавета Боровик звернулася до аналізу мети провідних учасників Корейської війни: Корейської Народно-Демократичної Республіки, Республіки Корея, Китаю, СРСР, США. Було розкрито масштаб тогочасної геополітичної ситуації та складні взаємозв'язки в мотивації сторін конфлікту, що став першим масштабним збройним зіткненням часів Холодної війни.

Голова студії, студент 4-Б курсу Василь Лук’яниця окреслив становище у Східній Азії напередодні війни та основні етапи бойових дій. Також було здійснено огляд внутрішньополітичної ситуації в Китаї, визначено причини та умови, що призвели до його втручання у війну на боці КНДР, причому не відкрито, а нібито силами «добровольців». Особливу увагу доповідач звернув на термінологію та пропаганду Комуністичної партії Китаю на чолі з Мао Цзедуном.

Студент 3-Б курсу Ілля Божок детальніше висвітлив участь СРСР у Корейській війні, що суворо секретно надсилав на допомогу Китаю й КНДР озброєння, техніку й інструкторів та льотчиків-«іхтамнєтів», зокрема аса-українця Івана Кожедуба. Саме його діяльності в Кореї була присвячена основна частина доповіді.

Тема спричинила жваву дискусію, обмін думками, запитаннями й відповідями. Дискутували про значення ядерної зброї як фактора стримування та причини її застосування проти Японії наприкінці Другої світової війни, про витоки корейського конфлікту та його катастрофічні наслідки для Кореї, про участь українців у Корейській війні та долю поневоленого народу відстоювати інтереси свого поневолювача, про кривавий маоїстський режим у Китаї та зростання його впливу як геополітичної сили, про відмінності й суперечності в капіталістичному і соціалістичному шляхах розвитку та про багато іншого. Учасники засідання висловили впевненість у ще більш плідному продовженні роботи протягом семестру.

Василь Лук’яниця,

Голова генеалогічної студії